Kasviskapina text logo
Kategoriat
artikkelit ( 29 )reseptit ( 503 )aamupalat ( 21 )alkuruoat ( 18 )jälkiruoat ( 14 )juomat ( 26 )kastikkeet ( 29 )keitot ( 42 )kokoelma ( 19 )kuukauden kasvikset ( 4 )leivät ( 15 )lisukkeet ( 41 )makeat leivonnaiset ( 35 )pääruoka ( 159 )pasta ( 50 )pienet herkut ( 6 )raaka-aineet ( 6 )säilöntä ( 11 )salaatit ( 40 )suolaiset leivonnaiset ( 22 )
Tägit
aamiainen ( 3 )aasialainen ( 65 )alle 20 min ( 23 )alle 30 min ( 60 )ananas ( 14 )appelsiini ( 8 )aquafaba ( 6 )arkiruoka ( 68 )aurinkokuivatut tomaatit ( 16 )avokado ( 12 )banaani ( 5 )basilika ( 40 )bataatti ( 10 )cashew ( 4 )chia-siemenet ( 9 )chili ( 38 )curry ( 7 )dippi ( 3 )drinkki ( 6 )fenkoli ( 3 )gini ( 3 )glögi ( 3 )gluteeniton ( 5 )gnocchit ( 4 )gochujang ( 7 )granaattiomena ( 11 )granola ( 3 )hapanjuuri ( 7 )harissa ( 5 )herkkusieni ( 10 )herne ( 8 )hummus ( 5 )hunajameloni ( 3 )idut ( 7 )inkivääri ( 58 )jalapeno ( 8 )joulu ( 53 )kaali ( 15 )kahvi ( 3 )kahvikakku ( 3 )kakku ( 11 )kantarelli ( 6 )kapris ( 8 )karpalo ( 5 )kasvisjauhis ( 16 )kasvisnakki ( 3 )kasvisruokavalio ( 5 )kaura ( 6 )keltajuuri ( 3 )kesäkurpitsa ( 12 )kevätsipuli ( 25 )kiinankaali ( 3 )kikherne ( 19 )kimchi ( 3 )kirsikkatomaatti ( 20 )kookosmaito ( 4 )korianteri ( 68 )kukkakaali ( 16 )kurkku ( 27 )kurpitsa ( 16 )kuukauden kasvis ( 9 )kyssäkaali ( 3 )lakritsi ( 3 )lanttu ( 12 )lasagne ( 3 )lehtikaali ( 12 )lehtiselleri ( 26 )leipä ( 4 )leivonta ( 24 )lime ( 55 )linssit ( 14 )lipstikka ( 7 )maapähkinävoi ( 13 )maissi ( 6 )mämmi ( 3 )mango ( 9 )mangoldi ( 4 )mansikka ( 5 )manteli ( 10 )merilevämäti ( 5 )minttu ( 21 )miso ( 8 )mocktail ( 4 )mökkiruoka ( 4 )munakoiso ( 11 )myskikurpitsa ( 11 )nippusipuli ( 20 )nokkonen ( 6 )nuudelit ( 20 )nyhtökaura ( 5 )ohra ( 3 )oliivit ( 5 )omena ( 15 )päärynä ( 3 )pääsiäinen ( 15 )pähkinät ( 29 )paksoi ( 3 )palsternakka ( 4 )paprika ( 45 )parsa ( 4 )parsakaali ( 9 )pasta ( 6 )pataruoka ( 3 )pavut ( 24 )perilla ( 3 )persilja ( 35 )persimon ( 8 )peruna ( 53 )pesto ( 9 )pinaatti ( 11 )piparjuuri ( 6 )pistaasi ( 6 )porkkala ( 3 )porkkana ( 75 )pulla ( 4 )punaherukka ( 7 )punajuuri ( 17 )punakaali ( 15 )punasipuli ( 57 )purjo ( 8 )puuro ( 4 )ranskalaiset ( 4 )raparperi ( 7 )ravintohiivahiutaleet ( 38 )retiisi ( 12 )riisi ( 18 )risotto ( 10 )rosmariini ( 8 )rucola ( 3 )ruohosipuli ( 9 )ruokalahjat ( 5 )rusinat ( 5 )salaatti ( 15 )salottisipuli ( 9 )sämpylät ( 4 )seesaminsiemenet ( 9 )seitan ( 12 )siemenet ( 12 )sienet ( 27 )sipuli ( 150 )sitruuna ( 118 )smoothie ( 4 )soijarouhe ( 22 )soijasuikaleet ( 18 )speltti ( 4 )suklaa ( 4 )sumakki ( 4 )suolakurkku ( 9 )suolapähkinät ( 10 )suppilovahvero ( 14 )taateli ( 4 )tahini ( 12 )tahnat ( 4 )tatti ( 7 )tee ( 3 )tempe ( 6 )texmex ( 8 )thaibasilika ( 4 )tilli ( 20 )timjami ( 15 )toast ( 4 )tofu ( 58 )tomaatti ( 23 )tortilla ( 8 )tuorepuuro ( 4 )valkosipuli ( 256 )vappu ( 10 )varhaiskaali ( 3 )vegaaninen tonnikala ( 4 )vegefeta ( 21 )vegekana ( 5 )vegekinkku ( 3 )vegepekoni ( 3 )veriappelsiini ( 8 )villivihannekset ( 15 )voikukka ( 4 )vuusto ( 3 )yrtit ( 25 )

MUOVIN VÄHENTÄ­MINEN KEITTIÖS­SÄ

Keittiössä voi tunnetusti tehdä merkittäviä tekoja ympäristön hyväksi, joista suurimmat liittyvät käytettyihin raaka-aineisiin. Tärkeää on kiinnittää huomiota myös hävikin vähentämiseen, kierrätykseen ja käytössä oleviin materiaaleihin. Tässä artikkelissa kerrotaan, miksi muoviroska on niin suuri ongelma ja jaetaan keinoja vähentää omaa muovin käyttöä erityisesti keittiössä.

Tämän voi sanoa suoraan: maailma on hukkumassa muoviin. Vaikka muovilla on omat hyvät puolensa, on sen käytön vähentäminen äärimmäisen tärkeää. Alkuun voi tuntua, että muovia on kaikkialla eikä sitä voi vältellä, mutta vähentäminen itse asiassa on melko helppoa!

Kuva artikkelille vähemmän muovia

Millaisia ongelmia muovi aiheuttaa ympäristössä?

Muovi on ongelma varsinkin maailman merissä, joissa muoviroskaa on yli 150 miljoonaa tonnia ja se uhkaa jopa nelinkertaistua vuoteen 2050 mennessä, jos asiaa ei saada ratkaistua. Tällöin merissä olisi enemmän muovia kuin kaloja.

Muoviroska on todellinen uhka vesien ekosysteemeille, mutta se on vaaraksi myös maaeläimille ja ihmisten terveydelle. Muoviroska sitoo itseensä myrkyllisiä kemikaaleja ja siitä liukenee mm. palonestoaineita vesistöihin. Mikromuovi taas päätyy mm. kalojen elimistöihin ja sitä kautta muihin eläimiin ja ihmisiin. Vesilinnuista yli 90 prosenttia on syönyt muovia ja vuosittain valtava määrä merinisäkkäitä takertuu ja tukehtuu suuriin muoviroskiin, kuten meriin hylättyihin kalastusvälineisiin.

Suurimpia merten roskaajia ovat Kiina, Indonesia, Filippiinit, Vietnam ja Thaimaa, mutta muoviroskaa löytyy paljon myös Itämerestä ja Suomen rannoilta. Yleisimpien jätteiden joukossa ovat tupakantumpit sekä syömisestä ja juomisesta aiheutuneet roskat. Sade- ja hulevesien mukana vesistöihin päätyy mm. autojen renkaista ja teiden päällysteistä irtoavia mikromuoveja. Kun muovi päätyy luontoon, pysyy se siellä käytännössä ikuisesti.

Miten vähentää muovin käyttöä keittiössä?

  • Kiinnitä huomiota ostamiesi ruokien pakkauksiin. Jos mahdollista, niin valitse vihannesosastolla muovittomia kasviksia sekä suosi lasisia ja pahvisia pakkauksia raaka-aineissa ja juomissa. Mahdollisuuksien mukaan suosi irtomyynnissä olevia raaka-aineita muoviin pakattujen sijaan.
  • Suosi säilytysrasioissa lasia, mutta käytä toki jo olemassa olevat muoviset loppuun. Säilytysrasioiden sijaan voi ruokaa säilöä jääkaapissa myös kulhoissa (lautanen on hyvä kansi) sekä uusiokäyttää lasisia hillopurkkeja ja vastaavia.
  • Myös muissa keittiövälineissä kannattaa suosia raaka-aineena puuta, metallia ja lasia.
  • Kelmun sijaan mehiläisvahakääreet ovat näppäriä, mutta eivät vegaanisia. Nykyisin tarjolla on myös kasvipohjaisia vahakääreitä!
  • Kertakäyttöiset muoviaterimet ja -pillit alkavatkin olla jo historiaa ja niiden tilalle voi kotikäyttöön hankkia mm. bambusta, metallista ja lasista valmistettuja pillejä sekä puisia aterimia.
  • Pidä omaa vesipulloa aina mukana. Sama koskee myös take away -kahvikuppeja, vaikka ne eivät nykyisin enää muovia olekaan: jos et ehdi nauttia kahviasi oikeasta kupista, niin pidä matkassa mukana kestokuppia. Myös ravintoloista voi saada mukaan otettavat annokset omiin astioihin.
  • Ota kauppaan mukaan kankainen ostoskassi. Jos päädyt ostamaan muovipussin, käytä se ostoskassina useamman kerran. Myös hedelmiä ja vihanneksia voi ostaa irtona sekä keräillä omaan pussiin. Voit myös yhdistellä eri kasviksia samaan pussiin, kunhan ne vain punnitsee erikseen. Nykyisin tarjolla on usein myös paperipusseja, jotka kannattaa kotona uusiokäyttää esimerkiksi itse tehdyn leivän kääreenä, biojätepussina tai lahjapaperina.
  • Muista kierrättää! Muovia kertyy valtava määrä, vaikka sen käyttöön kiinnittäisi erityistä huomiota. Kierrätä siis kaikki mahdollinen muovi, jotta se päätyy uusiokäyttöön.
  • Kiinnitä huomiota myös kosmetiikkatuotteiden muovipitoisuuksiin. Löytyisikö käyttämiäsi tuotteita esim. pahvi- tai lasipakkauksissa, palatuotteina tai täyttöpakkauksissa? Tarkista myös, ettei kosmetiikka itsessään pidä sisällään mikromuovia ja suosi sertifioitua luonnonkosmetiikkaa.

Ja loppuun vielä muistutus siitä, että hukkaan heitetty ruoka on suurempi paha, kuin satunnainen muovin käyttäminen. Muovilla on myös hyviä ominaisuuksia: se on kevyttä, hygieenista ja kestävää ja lisäksi se voi puolustaa paikkaansa joidenkin ruokien, kuten kurkun tai leivän kääreenä, sillä se pidentää näiden tuotteiden käyttöikää merkittävästi.

Lähteet: WWF ja YLE
artikkelit
ympäristö

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki artikkelit