Punajuuren tuntevat kaikki! Upean värinen punajuuri loistaa erilaisissa ruokalajeissa ja leivonnaisissa – se on monikäyttöinen, edullinen ja terveellinen juures.
Punajuuren ravintosisältö
Punajuuren ravintosisältö on vaikuttava. Se sisältää runsaasti kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja rautaa sekä vitamiineista A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja. Lisäksi punajuuressa on runsaasti kuituja ja vain vähän energiaa. Punainen väri johtuu juureksen sisältämästä betalaiini-väriaineesta, joka on antioksidantti. Betalaiinin tarkempia terveysvaikutuksia ei vielä tunneta, mutta antioksidantit parantavat puolustuskykyä ja voivat auttaa ehkäisemään joitain sairauksia. Punajuuri kannattaa keittää kuorineen, jotta sen ravintoarvot säilyvät. Kuorineen keitetyt punajuuret on helppo kuoria sormin irroittelemalla.
Punajuuren sesonki
Sesongissa kotimainen punajuuri on käytännössä ympäri vuoden. Uuden sadon punajuuria alkaa löytymään toreilta ja kaupoista viimeistään kesän lopulla ja varastojuureksia myydään vuodesta riippuen pitkälle kevääseen. Lajikkeita on monia, joten älä ihmettele, jos toisinaan punajuuri on pyöreän pallomainen, joskus kananmunan muotoinen tai pitkulainen. Punaisen juurikkaan lisäksi Suomessa viljellään myös kelta-, raita- ja valkojuuria. Niitä voi käyttää samalla tavalla, kuin punaista sukulaista.
Nippelitietoa punajuuresta
Punajuuri tunnetusti värjää kaiken, mihin se koskee, joten halutessaan leikkuulaudan voi suojata leivinpaperilla. Jos kädet eivät puhdistu saippualla ja lämpimällä vedellä, kokeile astianpesuainetta.
Huomioi, että alle 1-vuotiaille ei punajuurta suositella sen sisältämän nitraatin takia. Ruokavirasto suosittelee käyttämään punajuurta vain kypsennettynä.
Punajuuri sopii FODMAP-ruokavalioon.
Punajuuri keittiössä & parhaat punajuurireseptit
Punajuurta voi käyttää moneen. Se toimii paahdettuna, keitettynä ja höyrytettynä. Punajuuret sopivat hyvin uunijuureksiksi, salaatteihin, risottoihin, pastoihin ja sosekeittoihin. Sitä voi hyödyntää leivonnassa soseena, raasteena tai mehuna. Tunnetuimpia punajuuriruokia ovat borssikeitto, rosolli ja lindströmin pihvit.
PUNAJUURI-PERSIMONSALAATTI
PUNAJUURI-PERSIMONSALAATTI
Punajuuri-persimonsalaatti on värikäs salaatti, joka sopii hyvin myös joulupöytään. Makeat paahdetut pähkinät ja suolainen vegaaninen feta antavat salaatille luonnetta.
PUNAJUURIBOLOGNESE
PUNAJUURIBOLOGNESE
Punajuuribolognese on upean värinen ja herkullisen mehevä pastaruoka, josta ei makua puutu. Tämän ruoan tekemiseen tarvitsee hieman aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos palkitsee.
PUNAJUURIVUOKA
PUNAJUURIVUOKA
Punajuurivuoka on joulupöydän väripilkku! Herkullisessa vuuassa maistuvat pekaanipähkinät ja vegaaninen sinihomejuusto. Santsaustakuu!
KARPALO-PUNAJUURISMOOTHIE & HASSELPÄHKINÄDUKKAH
KARPALO-PUNAJUURISMOOTHIE & HASSELPÄHKINÄDUKKAH
Karpalo-punajuurismoothie on joulunpunainen ja ihanan makuinen smoothie, jonka voi tarjoilla bowlina rouskuvan hasselpähkinädukkahin kanssa.
LÄMMIN PUNAJUURIFETASALAATTI
LÄMMIN PUNAJUURIFETASALAATTI
Lämmin punajuuri-fetasalaatti on simppeli syksyinen ruoka. Vegaaninen salaatti saa rousketta saksanpähkinöistä ja särmää marinoidusta punasipulista.
PUNAJUURIRISOTTO VEGEFETALLA
PUNAJUURIRISOTTO VEGEFETALLA
Punajuuririsotto on talvisesongin herkkuruoka. Juurevan makumaailman viimeistelevät balsamicosiirappi ja vegaaninen feta.
PUNAJUURIPYTTIPANNU & KYLMÄ VALKOSIPULIKASTIKE
PUNAJUURIPYTTIPANNU & KYLMÄ VALKOSIPULIKASTIKE
Punajuuripyttipannu avokadon, vegaanisen fetan ja kylmän valkosipulikastikkeen kera on herkullinen ruoka, joka sopii lisukkeeksi tai sellaisenaan tarjottavaksi.
PUNAJUURISALAATTI
PUNAJUURISALAATTI
Punajuurisalaatti on klassikko, joka löytyy monista joulupöydistä. Se on helppo tehdä itse ja maku voittaa valmisversiot mennen tullen.