PUNA­JUURI

Punajuuren tuntevat kaikki! Upean värinen punajuuri loistaa erilaisissa ruokalajeissa ja leivonnaisissa – se on monikäyttöinen, edullinen ja terveellinen juures.

Punajuuren ravintosisältö

Punajuuren ravintosisältö on vaikuttava. Se sisältää runsaasti kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja rautaa sekä vitamiineista A-, E-, C- ja B-ryhmän vitamiineja. Lisäksi punajuuressa on runsaasti kuituja ja vain vähän energiaa. Punainen väri johtuu juureksen sisältämästä betalaiini-väriaineesta, joka on antioksidantti. Betalaiinin tarkempia terveysvaikutuksia ei vielä tunneta, mutta antioksidantit parantavat puolustuskykyä ja voivat auttaa ehkäisemään joitain sairauksia. Punajuuri kannattaa keittää kuorineen, jotta sen ravintoarvot säilyvät. Kuorineen keitetyt punajuuret on helppo kuoria sormin irroittelemalla.

Punajuuren sesonki

Sesongissa kotimainen punajuuri on käytännössä ympäri vuoden. Uuden sadon punajuuria alkaa löytymään toreilta ja kaupoista viimeistään kesän lopulla ja varastojuureksia myydään vuodesta riippuen pitkälle kevääseen. Lajikkeita on monia, joten älä ihmettele, jos toisinaan punajuuri on pyöreän pallomainen, joskus kananmunan muotoinen tai pitkulainen. Punaisen juurikkaan lisäksi Suomessa viljellään myös kelta-, raita- ja valkojuuria. Niitä voi käyttää samalla tavalla, kuin punaista sukulaista.

Nippelitietoa punajuuresta

Punajuuri tunnetusti värjää kaiken, mihin se koskee, joten halutessaan leikkuulaudan voi suojata leivinpaperilla. Jos kädet eivät puhdistu saippualla ja lämpimällä vedellä, kokeile astianpesuainetta.

Huomioi, että alle 1-vuotiaille ei punajuurta suositella sen sisältämän nitraatin takia. Ruokavirasto suosittelee käyttämään punajuurta vain kypsennettynä.

Punajuuri sopii FODMAP-ruokavalioon.

Punajuuri keittiössä & parhaat punajuurireseptit

Punajuurta voi käyttää moneen. Se toimii paahdettuna, keitettynä ja höyrytettynä. Punajuuret sopivat hyvin uunijuureksiksi, salaatteihin, risottoihin, pastoihin ja sosekeittoihin. Sitä voi hyödyntää leivonnassa soseena, raasteena tai mehuna. Tunnetuimpia punajuuriruokia ovat borssikeitto, rosolli ja lindströmin pihvit.

punajuuri-persimonsalaatti

PUNAJUURI-PERSIMON­SALAATTI

Punajuuri-persimonsalaatti on värikäs salaatti, joka sopii hyvin myös joulupöytään. Makeat paahdetut pähkinät ja suolainen vegaaninen feta antavat salaatille luonnetta.

reseptitsalaatit
punajuuribolognese

PUNA­JUURI­BOLOGNESE

Punajuuribolognese on upean värinen ja herkullisen mehevä pastaruoka, josta ei makua puutu. Tämän ruoan tekemiseen tarvitsee hieman aikaa ja vaivaa, mutta lopputulos palkitsee.

reseptitpasta
punajuurivuoka

PUNAJUURI­VUOKA

Punajuurivuoka on joulupöydän väripilkku! Herkullisessa vuuassa maistuvat pekaanipähkinät ja vegaaninen sinihomejuusto. Santsaustakuu!

reseptitlisukkeet
karpalo-punajuurismoothie

KARPALO-PUNAJUURI­SMOOTHIE & HASSEL­PÄHKINÄ­DUKKAH

Karpalo-punajuurismoothie on joulunpunainen ja ihanan makuinen smoothie, jonka voi tarjoilla bowlina rouskuvan hasselpähkinädukkahin kanssa.

reseptitaamupalatjuomat
Lämmin punajuuri-fetasalaatti

LÄMMIN PUNAJUURI­FETA­SALAATTI

Lämmin punajuuri-fetasalaatti on simppeli syksyinen ruoka. Vegaaninen salaatti saa rousketta saksanpähkinöistä ja särmää marinoidusta punasipulista.

reseptitsalaatit
punajuuririsotto

PUNAJUURI­RISOTTO VEGE­FETALLA

Punajuuririsotto on talvisesongin herkkuruoka. Juurevan makumaailman viimeistelevät balsamicosiirappi ja vegaaninen feta.

reseptitpääruoka
punajuuripyttipannu

PUNAJUURI­PYTTIPANNU & KYLMÄ VALKO­SIPULI­KASTIKE

Punajuuripyttipannu avokadon, vegaanisen fetan ja kylmän valkosipulikastikkeen kera on herkullinen ruoka, joka sopii lisukkeeksi tai sellaisenaan tarjottavaksi.

reseptitpääruoka
punajuurisalaatti

PUNAJUURI­SALAATTI

Punajuurisalaatti on klassikko, joka löytyy monista joulupöydistä. Se on helppo tehdä itse ja maku voittaa valmisversiot mennen tullen.

reseptitsalaatit
artikkelitkokoelma
kuukauden kasvispunajuuri

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiäni? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydän luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki artikkelit