MANGO

Trooppinen mango on monien lempihedelmä. Mehukas ja maukas mango maistuu sellaisenaan, mutta on myös todella monipuolinen raaka-aine ruoanlaitossa ja leivonnassa.

mango

Mangon ravintosisältö

Mango on varsin terveellinen hedelmä. Se sisältää paljon A-vitamiinin esiastetta karoteenia ja jonkun verran C-vitamiinia. Lisäksi siinä on mukavasti kuitua sekä kaliumia ja magnesiumia ja runsaasti erilaisia antioksidantteja.

Mango ei sovellu FODMAP-ruokavalioon.

Mangon sesonki

Mangoa viljellään trooppisella vyöhykkeellä ja se on varsinkin Aasiassa suosittu hedelmä ja Intian kansallishedelmä. Lajikkeita on yli 2000 ja viljelytuotannossakin on satoja eri lajikkeita. Useimmiten suomalaisista ruokakaupoista löytää Kent tai Keith -lajikkeita.

Mangon paras sesonki sijoittuu talveen ja kevääseen, jolloin sitä tuodaan Suomeen Etelä-Amerikasta. Eurooppalaisen mangon sesonki on syksystä jouluun, mutta tuotanto ei ole suurta. Mangoa kannattaa siis popsia kevättalvella, jolloin se on parhaimmillaan ja edullisimmillaan.

Nippelitietoa mangosta

Mango kasvaa puussa ja sen hedelmien väri vaihtelee vihreän sävyistä keltaiseen ja punaiseen. Kuoren värillä ei ole merkitystä hedelmän makuun. Hedelmälihan väri kuitenkin kertoo lajikkeen laadusta: mitä oranssimpaa hedelmälihaa, sitä laadukkaampaa.

Mangot kuljetetaan Suomeen raakoina ja siksi kaupassa myytävät mangotkin kaipaavat lisäkypsytystä kotona, useimmiten myös syöntikypsiksi merkityt hedelmät. Raaka mango ei maistu hyvältä, joten muutaman päivän odottelu totisesti kannattaa. Raa’an mangon voi kypsyttää huoneenlämmössä tai hieman nopeammin sujauttamalla sen paperipussiin yhdessä omenan kanssa.

Järkevintä on säilyttää mango huoneenlämmössä, sillä se paleltuu herkästi. Mangon kanssa pätee sama sääntö kuin avokadonkin: kypsyyttä pitää tarkkailla eikä kypsän hedelmän kanssa pidä jäädä liian pitkäksi aikaa jahkailemaan.

Mango keittiössä & parhaat mangoreseptit

Kypsä mango maistuu makean mehukkaalle. Kypsän mangon tunnistaa siitä, että kevyesti painamalla se tuntuu pehmeältä. Mangoa voi myös haistella: kypsästä mangosta erottaa pihkan ja ananaksen aromeja.

Mangon kuoriminen ja paloitteleminen voi aiheuttaa harmaita hiuksia. Näin kuorit ja paloittelet mangon:

  1. Mangossa on suuri litteä kivi, joka ei kelpaa syötäväksi, kuten ei myöskään hedelmän kuori. Leikkaa ensin mangosta kaksi puolikasta pituussuunnassa mahdollisimman läheltä kiveä.
  2. Kuutiot onnistuvat näin: viillä veitsellä mangon hedelmälihaan ristikko. Varo, ettet leikkaa kuoreen asti.
  3. Pompsauta ristikko ulospäin (katso kuva), jolloin kuutiot on helppo leikata pienellä veitsellä irti kuoresta.
  4. Leikkaa vielä varovasti kiven ympärille jääneet hedelmälihat talteen.
  5. Jos haluat leikata mangosta siivuja, voit kokeilla kuoria mangon ensin kuorimaveitsellä (kaikki kuorimaveitset eivät ole tähän tarkoitukseen hyviä). Toinen vaihtoehto on leikata puolikkaat irti kiven ympäriltä ja käyttää suurisuista lasia kuorinnan apuna. Paina mangoa kuoren ja hedelmälihan liitoskohdasta lasin reunaan ja ujuta varovasti lasin avulla kuori irti. Voit myös leikata kuoren varovasti terävällä veitsellä fileoimalla.

Mango maistuu sellaisenaan, mutta se sopii myös monenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan, niin suolaiseen kuin makeaankin. Käytä mangoa salaatteihin, smoothiesiin, kastikkeisiin, jälkiruokiin, kakkuihin ja muihin leivonnaisiin. Tuoreen mangon sijaan resepteissä voi usein hyödyntää myös pakastettuja mangokuutioita tai valmista mangososetta.

Kokeile näitä mangoreseptejä:

mango-soijasuikalecurry

MANGO-SOIJA­SUIKALE­CURRY

Mango-soijasuikalecurry on lempeän mausteinen ruoka, jolle makea mango antaa hauskan luonteen. Lisäksi siinä maistuvat valkosipuli, kookosmaito ja tuore paprika. Lime ja korianteri ovat omiaan viimeistelemään makumaailman.

reseptitpääruoka
mangoinen sitruunajuustokakku

MANGOI­NEN SITRUUNA­JUUSTO­KAKKU

Mangoinen sitruunajuustokakku on lopputalven ja kevään raikkain leivonnainen. Vegaaninen hyydytetty juustokakku on helppo tehdä tänä päivänä hyvin saatavilla olevilla raaka-aineilla.

reseptitmakeat leivonnaiset
mangodippi

MANGO­DIPPI

Mangodippi on erinomainen soossi esimerkiksi vegenugeteille, dippikasviksille tai sipseille. Dippikastike toimii niin tulisena kuin mietonakin versiona.

reseptitkastikkeet
aasialainen mangosalaatti

AASIA­LAINEN MANGO­SALAATTI

Aasialainen mangosalaatti pitää sisällään mangoa, porkkanaa ja kyssäkaalia sekä monia aasialaisista keittiöistä tuttuja mausteita. Aromaattinen salaatti on aurinkoinen lisuke mille tahansa aterialle.

reseptitsalaatit
mangolassi

MANGO­LASSI

Mangolassi on raikas juoma, joka sopii niin aamupalaksi kuin jälkiruuaksikin. Lassi on vähän kuin intialainen versio smoothiesta. Se valmistuu helposti ja nopeasti vain muutamasta raaka-aineesta.

reseptitjuomat
mango-kookos nice cream

MANGO-KOOKOS NICE CREAM

Mango-kookos nice cream on ihanaa kermaista kotijäätelöä, joka syntyy kahdessa minuutissa ihan vain parista raaka-aineesta. Herkullista ja helppoa!

reseptitjälkiruoat
artikkelitkokoelma
kuukauden kasvismango

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki artikkelit