Myskikurpitsa eli butternut squash on hauskan näköinen talvikurpitsa, suomalaisten suosikki. Se on keittiön moniottelija, joka sopii ruoanlaiton lisäksi leivontaan, jälkiruokiin ja juomiinkin.
Myskikurpitsan ravintosisältö
Kurpitsat ovat kevyttä, mutta terveellistä syötävää. Ne sisältävät mm. foolihappoa, A- ja C-vitamiineja sekä kaliumia. Niissä on myös beetakaroteeneja – mitä oranssimpi malto, sitä enemmän. Siemenissä on runsaasti magnesiumia, rautaa ja K-vitamiinia.
Myskikurpitsan sesonki
Kotimaisen myskikurpitsan sesonki on parhaimmillaan syksystä jouluun, mutta varastokasviksia löytyy kauppojen hyllyiltä yleensä maaliskuuhun asti. Kurpitsojen käyttö yleistyi Euroopassa vasta 1800-luvulla eikä niitä ole Suomessa kasvatettu vielä kovinkaan pitkään. Suosio on kuitenkin ollut nopeasti kasvava ja nykyään kaupoista löytää syksyisin monia eri lajikkeita kotimaisina.
Kun ostat kurpitsan, tarkasta, ettei se ole mistään kohdasta pehmennyt.
Nippelitietoa myskikurpitsasta
Kaikkien kurpitsoiden käsittelyyn tarvitsee hyvän veitsen ja paikoillaan pysyvän leikkuulaudan. Mikäli kurpitsaan ei tunnu veitsi tehoavan, kannattaa se laittaa muutamaksi minuutiksi mikroon ja kokeilla sitten uudestaan.
Kurpitsat kuuluvat kurkkukasveihin, joille ominaisia piirteitä ovat näyttävät suuret kukinnot ja köynnösmaiset kasvustot.
Myskikurpitsa sopii FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.
Myskikurpitsa keittiössä & parhaat myskikurpitsareseptit
Maultaan hehkuvan oranassi myskikurpitsa on makeahko ja hieman pähkinäinen. Se ei pelästy reipastakaan maustamista. Ohutkuorisen myskikurpitsan voi käyttää kokonaisuudessaan. Vaikka useimmiten se kuoritaan, voi sen myös paahtaa ja syödä kuorineen. Myös kurpitsan siemenet kannattaa napata talteen, puhdistaa rihmoista ja paahtaa pannulla tai uunissa rapeiksi.
Myskikurpitsa sopii keittoihin ja sosekeittoihin, pastoihin, risottoihin, piirakoihin ja smoothieisiin. Siitä voi tehdä juomia, lisukkeita ja pääruokia, etikkasäilykkeitä unohtamatta. Monien mielestä myskikurpitsan maku on parhaimmillaan paahdettuna.
MAISSI-KURPITSAKEITTO
MAISSI-KURPITSAKEITTO
Maissi-kurpitsakeitto on tuhti ja sakea chowder-tyyppinen soppa, jolle särmää antaa chipotletahna. Viimeisen silauksen keitolle taikovat tuore korianteri ja vegaaninen pekoni.
KURPITSAPASTA
KURPITSAPASTA
Kurpitsapasta on herkullinen lisäys arjen pastarulettiin. Makean kurpitsasoseen ja umamisten misolla maustettujen pähkinöiden yhdistelmä sopii hyvin myös juhlavampiin tilanteisiin.
KURPITSA-PERSIMONKEITTO
KURPITSA-PERSIMONKEITTO
Kurpitsa-persimonkeitto on juhlavan makuinen soppa, jossa maistuvat lämmittävät mausteet. Helppotekoinen keitto tarjoillaan fraichen, persiljan ja kurpitsansiementen kera.
TOFU-KURPITSACURRY
TOFU-KURPITSACURRY
Tofu-kurpitsacurry on hurmaavien makujen lämmittävä ruoka. Vegaaninen curry on helppo valmistaa ja chilin määrää säätämällä maistuu koko perheelle!
MAAPÄHKINÄVOI-KURPITSAPATA
MAAPÄHKINÄVOI-KURPITSAPATA
Maapähkinävoi-kurpitsapata on inspiroitunut afrikkalaisesta domoda-padasta. Mehevien makujen padassa maistuvat monet lämmittävät mausteet.
KURPITSAPIHVIT JA KYLMÄ SIENIKASTIKE
KURPITSAPIHVIT JA KYLMÄ SIENIKASTIKE
Kurpitsapihvit ja kylmä sienikastike maistuu syksylle! Paneroidut myskikurpitsapihvit ovat todella herkullisia ja kylmä suppilovahveroista tehty kastike yllättää.
KURPITSARAMEN TOFULLA
KURPITSARAMEN TOFULLA
Kurpitsaramen tofulla on ihana syksyinen nuudelikeitto. Helppotekoinen soppa valmistuu alle puolessa tunnissa ja on hyvin muunneltavissa.
PAAHDETUT KURPITSALOHKOT & MISO-CASHEWKASTIKE
PAAHDETUT KURPITSALOHKOT & MISO-CASHEWKASTIKE
Paahdetut kurpitsalohkot miso-cashewkastikkeen, granaattiomenan siementen ja mantelirouheen kanssa on hauskan näköinen ja superherkullinen tarjottava vaikkapa joulupöytään.
KURPITSARISOTTO
KURPITSARISOTTO
Kurpitsarisotto on syksyinen herkku! Tällä kertaa se saa makua misotahnasta ja tarjoillaan pekaanipähkinöiden ja vegesinihomejuuston kanssa.
KURPITSALATTE
KURPITSALATTE
Kurpitsalatte on ihana mausteinen juoma, täydellinen lämmittäjä juuri näihin syksyisiin viimoihin. Vegaaninen juoma on ihastuttavan kuohkeaa ja kermaista – täydellistä sellaisenaan tai espressoshotilla terästettynä.