MYSKI­KURPITSA

Myskikurpitsa eli butternut squash on hauskan näköinen talvikurpitsa, suomalaisten suosikki. Se on keittiön moniottelija, joka sopii ruoanlaiton lisäksi leivontaan, jälkiruokiin ja juomiinkin.

Myskikurpitsan ravintosisältö

Kurpitsat ovat kevyttä, mutta terveellistä syötävää. Ne sisältävät mm. foolihappoa, A- ja C-vitamiineja sekä kaliumia. Niissä on myös beetakaroteeneja – mitä oranssimpi malto, sitä enemmän. Siemenissä on runsaasti magnesiumia, rautaa ja K-vitamiinia.

Myskikurpitsan sesonki

Kotimaisen myskikurpitsan sesonki on parhaimmillaan syksystä jouluun, mutta varastokasviksia löytyy kauppojen hyllyiltä yleensä maaliskuuhun asti. Kurpitsojen käyttö yleistyi Euroopassa vasta 1800-luvulla eikä niitä ole Suomessa kasvatettu vielä kovinkaan pitkään. Suosio on kuitenkin ollut nopeasti kasvava ja nykyään kaupoista löytää syksyisin monia eri lajikkeita kotimaisina.

Kun ostat kurpitsan, tarkasta, ettei se ole mistään kohdasta pehmennyt.

Nippelitietoa myskikurpitsasta

Kaikkien kurpitsoiden käsittelyyn tarvitsee hyvän veitsen ja paikoillaan pysyvän leikkuulaudan. Mikäli kurpitsaan ei tunnu veitsi tehoavan, kannattaa se laittaa muutamaksi minuutiksi mikroon ja kokeilla sitten uudestaan.

Kurpitsat kuuluvat kurkkukasveihin, joille ominaisia piirteitä ovat näyttävät suuret kukinnot ja köynnösmaiset kasvustot.

Myskikurpitsa sopii FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.

Myskikurpitsa keittiössä & parhaat myskikurpitsareseptit

Maultaan hehkuvan oranassi myskikurpitsa on makeahko ja hieman pähkinäinen. Se ei pelästy reipastakaan maustamista. Ohutkuorisen myskikurpitsan voi käyttää kokonaisuudessaan. Vaikka useimmiten se kuoritaan, voi sen myös paahtaa ja syödä kuorineen. Myös kurpitsan siemenet kannattaa napata talteen, puhdistaa rihmoista ja paahtaa pannulla tai uunissa rapeiksi.

Myskikurpitsa sopii keittoihin ja sosekeittoihin, pastoihin, risottoihin, piirakoihin ja smoothieisiin. Siitä voi tehdä juomia, lisukkeita ja pääruokia, etikkasäilykkeitä unohtamatta. Monien mielestä myskikurpitsan maku on parhaimmillaan paahdettuna.

maissi-kurpitsakeitto

MAISSI-KURPITSA­KEITTO

Maissi-kurpitsakeitto on tuhti ja sakea chowder-tyyppinen soppa, jolle särmää antaa chipotletahna. Viimeisen silauksen keitolle taikovat tuore korianteri ja vegaaninen pekoni.

reseptitkeitot
kurpitsapasta

KURPITSA­PASTA

Kurpitsapasta on herkullinen lisäys arjen pastarulettiin. Makean kurpitsasoseen ja umamisten misolla maustettujen pähkinöiden yhdistelmä sopii hyvin myös juhlavampiin tilanteisiin.

reseptitpasta
kurpitsa-persimonkeitto

KURPITSA-PERSIMON­KEITTO

Kurpitsa-persimonkeitto on juhlavan makuinen soppa, jossa maistuvat lämmittävät mausteet. Helppotekoinen keitto tarjoillaan fraichen, persiljan ja kurpitsansiementen kera.

reseptitkeitot
tofu-kurpitsacurry

TOFU-KURPITSA­CURRY

Tofu-kurpitsacurry on hurmaavien makujen lämmittävä ruoka. Vegaaninen curry on helppo valmistaa ja chilin määrää säätämällä maistuu koko perheelle!

reseptitpääruoka
maapähkinävoi-kurpitsapata

MAAPÄH­KINÄVOI-KURPITSA­PATA

Maapähkinävoi-kurpitsapata on inspiroitunut afrikkalaisesta domoda-padasta. Mehevien makujen padassa maistuvat monet lämmittävät mausteet.

reseptitpääruoka
kurpitsapihvit ja kylmä sienikastike

KURPITSA­PIHVIT JA KYLMÄ SIENI­KASTIKE

Kurpitsapihvit ja kylmä sienikastike maistuu syksylle! Paneroidut myskikurpitsapihvit ovat todella herkullisia ja kylmä suppilovahveroista tehty kastike yllättää.

reseptitkastikkeetpääruoka
kurpitsaramen tofulla

KURPITSA­RAMEN TOFULLA

Kurpitsaramen tofulla on ihana syksyinen nuudelikeitto. Helppotekoinen soppa valmistuu alle puolessa tunnissa ja on hyvin muunneltavissa.

reseptitkeitot
paahdetut kurpitsalohkot ja miso-cashewkastike

PAAHDETUT KURPITSA­LOHKOT & MISO-CASHEW­KASTIKE

Paahdetut kurpitsalohkot miso-cashewkastikkeen, granaattiomenan siementen ja mantelirouheen kanssa on hauskan näköinen ja superherkullinen tarjottava vaikkapa joulupöytään.

reseptitkastikkeetlisukkeet
kurpitsarisotto

KURPITSA­RISOTTO

Kurpitsarisotto on syksyinen herkku! Tällä kertaa se saa makua misotahnasta ja tarjoillaan pekaanipähkinöiden ja vegesinihomejuuston kanssa.

reseptitpääruoka
kurpitsalatte

KURPITSA­LATTE

Kurpitsalatte on ihana mausteinen juoma, täydellinen lämmittäjä juuri näihin syksyisiin viimoihin. Vegaaninen juoma on ihastuttavan kuohkeaa ja kermaista – täydellistä sellaisenaan tai espressoshotilla terästettynä.

reseptitjuomat
artikkelitkokoelma
kuukauden kasvismyskikurpitsa

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki artikkelit