Soijasuikaleet ovat loistava lisä ruokavalioon. Ne ovat runsasproteiinisia, edullisia, pitkään säilyviä ja sopivat monenlaisiin ruokiin. Lue tästä artikkelista tietoa soijasuikaleista ja niksit niiden valmistamiseen.
Soijasuikaleiden ravintosisältö
Soijasuikaleet ovat terveellistä ruokaa. Ne sisältävät runsaasti proteiinia ja vain vähän rasvaa, joka sekin on hyviä pehmeitä rasvoja. Ne eivät sisällä kolesterolia, mutta sisältävät lesitiiniä, joka alentaa kolesterolia. Soijapapu on kaikista proteiinipitoisin palkokasvi ja sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat välttämättömät aminohapot. Soijapavuissa on paljon mm. kuitua, rautaa, kalsiumia ja sinkkiä sekä A- ja E-vitamiineja ja B-ryhmän vitamiineja.
Proteiinia soijasuikaleissa on valmistajasta riippuen noin 50-70 g/100 g (vrt. broilerisuikaleissa on proteiinia reilu 20 g/100 g). Päivittäinen proteiinintarve aikuisilla on noin 1,2-1,8 grammaa per painokilo, eli 75 kiloinen kevyesti liikkuva tarvitsee proteiinia 90 g päivässä. Mitä aktiivisemmin liikkuu, sitä enemmän proteiinia tarvitsee. Vegaanin on hyvä saada proteiini monipuolisesti eri lähteistä eikä pidä unohtaa, että myös esimerkiksi täysjyväviljoista sitä löytyy.
Suomen marketeissa myytävät soijasuikaleet on pääsääntöisesti valmistettu eurooppalaisesta vastuullisesti viljellystä soijasta, eli soijasuikaleita syömällä ei aiheuta sademetsien tuhoa. Kannattaa muutenkin muistaa, että Suomeen tuotavasta soijasta arviolta 95 prosenttia käytetään tuotantoeläinten rehuksi. Soijan ongelmat eivät siis ole kasvisruokaa syövien lautasella ja soijasuikaleiden syöminen on varsin ekologista verrattuna eläinperäisten ruokien syömiseen.
Soijasuikaleiden valmistaminen
Soijasuikaleita ja -paloja löytyy markettien hyllyiltä parilta eri valmistajalta. Koostumuksissa on eroja, joten kannattaa tutustua toisen valmistajan tuotteeseen, jos ensimmäinen ei maistu. Ja kannattaa myös muistaa, että makuaisti on herkästi mukautuvainen ja aika pian saatatkin huomata pitäväsi aiemmin huonolta maistuneista ruuista.
Soijasuikaleet muistuttavat rakenteeltaan broilerisuikaleita, joten ne sopivat näppärästi broilerin sijaan käytettäväksi erilaisissa wokeissa, kastikkeissa, keitoissa ja pataruuissa. Ne maistuvat myös salaattien joukossa sekä tortilloiden ja pitaleipien täytteenä.
Soijasuikaleet ovat kuivattuja, joten ne pitää turvottaa käyttökuntoon ennen valmistamista. Kasviskapina suosittelee seuraavaa tapaa:
- Kuumenna pannulla kolme ruokalusikallista öljyä (soijasuikaleet ovat hyvin vähärasvaisia, joten älä pelästy öljyn määrää) ja lisää 125 grammaa soijasuikaleita. Soijasuikaleet itsessään eivät maistu oikein miltään, joten voit myös maustaa niitä tässä kohtaa haluamillasi mausteilla.
- Paistele soijasuikaleita öljyssä muutaman minuutin ajan.
- Lisää sitten pannulle kasvisliemijauhetta tai murusteltu kasvisliemikuutio ja noin desi vettä (voit toki käyttää myös valmista kasvislientä). Anna liemen imeytyä soijasuikaleisiin. Lisää sitten vettä parissa erässä (n. 7-8 dl yhteensä) ja anna hautua, kunnes soijasuikaleet ovat sopivan kypsiä. Jos laitat soijasuikaleet vielä keittoon tai kastikkeeseen, voit jättää ne hieman raaoiksi, sillä ne jatkavat ruoan seassa kypsymistä.
- Siirrä soijasuikaleet siivilään (säästä liemi) ja puristele ne varovasti kuiviksi. Kuivaksi puristaminen on olennainen osa pesusienimäisen rakenteen välttämistä ja se edesauttaa myös suikaleiden rapeutumista pannulla.
- Paista soijasuikaleet pannulla rapeiksi öljyssä tai käytä muuten haluamallasi tavalla.
Toinen vaihtoehto on laittaa soijasuikaleet ja mausteet kasvisliemijauheen kanssa kuumuutta kestävään kulhoon ja kaataa päälle kiehuvaa vettä tuplat soijasuikaleiden määrästä. Anna kypsyä kannen alla vartin verran. Siivilöi (käytä liemi johonkin ruokaan) ja painele ylimääräiset nesteet varovasti pois suikaleista.
Kypsiä soijasuikaleita voi myös marinoida. Valmista mieluinen marinadi, sekoita kypsennetyt soijasuikaleet joukkoon ja laita vähintään muutamaksi tunniksi jääkaappiin.
Yksi parhaista tavoista tutustua soijasuikaleisiin on tehdä niistä uunissa paahdettuja rapeita crispy soijasuikaleita. Katso ohje alta ensimmäisen linkin takaa. Kokeile myös muita Kasviskapinan soijasuikalereseptejä:
CRISPY SOIJASUIKALEET
CRISPY SOIJASUIKALEET
Crispy soijasuikaleet ovat oivallinen portti soijasuikaleiden maailmaan. Helpot ja superrapeat soijasuikaleet maistuvat sellaisinaan tai vaikkapa tortilloiden täytteenä.
SOIJATORTILLAT
SOIJATORTILLAT
Soijatortillat ihan kuin Hesessä! Tällä reseptillä valmistuu herkulliset ja helpot soijatortillat, joissa maistuvat rapeat soijasuikaleet, chilimajoneesi ja vegaaninen fetajuusto.
HOISIN-SOIJASUIKALENUUDELIT
HOISIN-SOIJASUIKALENUUDELIT
Hoisin-soijasuikalenuudelit ovat helppo ja nopea ruoka, joista ei makua puutu. Ateria on pöydässä puolessa tunnissa, joten nappaa tästä uusi resepti arkiruokarepertuaariisi.
SOIJASUIKALESTROGANOFF
SOIJASUIKALESTROGANOFF
Soijasuikalestroganoff on kasvipohjainen versio klassikkoruuasta. Se sopii hyvin arkiruoaksi keitettyjen perunoiden ja kasvislisukkeen kanssa tarjoiltuna.
SOIJASUIKALE-NUUDELIPELTI
SOIJASUIKALE-NUUDELIPELTI
Soijasuikale-nuudelipelti on maukas ja kasvispitoinen arkiruoka, joka valmistuu vähällä vaivalla. Ruoka saa makunsa valmiista chow mein -kastikkeesta ja viimeisen silauksen tuoreista yrteistä ja chilistä.
SOIJASUIKALEPAPRIKASH
SOIJASUIKALEPAPRIKASH
Soijasuikalepaprikash on vegaaninen versio unkarilaisesta klassikkoruuasta. Tuoreen paprikan sijaan nimi tulee paprikajauheesta, jota ruokaan käytetään reilusti makua antamaan.