Kasviskapina text logo
Kategoriat
artikkelit ( 29 )reseptit ( 499 )aamupalat ( 21 )alkuruoat ( 18 )jälkiruoat ( 14 )juomat ( 26 )kastikkeet ( 29 )keitot ( 41 )kokoelma ( 19 )kuukauden kasvikset ( 4 )leivät ( 15 )lisukkeet ( 41 )makeat leivonnaiset ( 35 )pääruoka ( 156 )pasta ( 50 )pienet herkut ( 6 )raaka-aineet ( 6 )säilöntä ( 11 )salaatit ( 40 )suolaiset leivonnaiset ( 22 )
Tägit
aamiainen ( 3 )aasialainen ( 64 )alle 20 min ( 23 )alle 30 min ( 59 )ananas ( 13 )appelsiini ( 8 )aquafaba ( 6 )arkiruoka ( 67 )aurinkokuivatut tomaatit ( 16 )avokado ( 12 )banaani ( 5 )basilika ( 40 )bataatti ( 10 )cashew ( 4 )chia-siemenet ( 9 )chili ( 38 )curry ( 7 )dippi ( 3 )drinkki ( 6 )fenkoli ( 3 )gini ( 3 )glögi ( 3 )gluteeniton ( 5 )gnocchit ( 4 )gochujang ( 7 )granaattiomena ( 11 )granola ( 3 )hapanjuuri ( 7 )harissa ( 5 )herkkusieni ( 10 )herne ( 8 )hummus ( 5 )hunajameloni ( 3 )idut ( 6 )inkivääri ( 57 )jalapeno ( 8 )joulu ( 53 )kaali ( 15 )kahvi ( 3 )kahvikakku ( 3 )kakku ( 11 )kantarelli ( 6 )kapris ( 8 )karpalo ( 5 )kasvisjauhis ( 16 )kasvisnakki ( 3 )kasvisruokavalio ( 5 )kaura ( 6 )keltajuuri ( 3 )kesäkurpitsa ( 12 )kevätsipuli ( 25 )kiinankaali ( 3 )kikherne ( 19 )kimchi ( 3 )kirsikkatomaatti ( 19 )kookosmaito ( 4 )korianteri ( 66 )kukkakaali ( 15 )kurkku ( 26 )kurpitsa ( 16 )kuukauden kasvis ( 9 )kyssäkaali ( 3 )lakritsi ( 3 )lanttu ( 11 )lasagne ( 3 )lehtikaali ( 12 )lehtiselleri ( 25 )leipä ( 4 )leivonta ( 24 )lime ( 54 )linssit ( 14 )lipstikka ( 7 )maapähkinävoi ( 13 )maissi ( 6 )mämmi ( 3 )mango ( 8 )mangoldi ( 4 )mansikka ( 5 )manteli ( 10 )merilevämäti ( 5 )minttu ( 21 )miso ( 8 )mocktail ( 4 )mökkiruoka ( 4 )munakoiso ( 11 )myskikurpitsa ( 11 )nippusipuli ( 20 )nokkonen ( 6 )nuudelit ( 20 )nyhtökaura ( 5 )ohra ( 3 )oliivit ( 5 )omena ( 15 )päärynä ( 3 )pääsiäinen ( 15 )pähkinät ( 29 )paksoi ( 3 )palsternakka ( 4 )paprika ( 45 )parsa ( 4 )parsakaali ( 9 )pasta ( 6 )pataruoka ( 3 )pavut ( 23 )perilla ( 3 )persilja ( 35 )persimon ( 8 )peruna ( 52 )pesto ( 9 )pinaatti ( 11 )piparjuuri ( 6 )pistaasi ( 6 )porkkala ( 3 )porkkana ( 73 )pulla ( 4 )punaherukka ( 7 )punajuuri ( 17 )punakaali ( 15 )punasipuli ( 55 )purjo ( 8 )puuro ( 4 )ranskalaiset ( 4 )raparperi ( 7 )ravintohiivahiutaleet ( 38 )retiisi ( 11 )riisi ( 16 )risotto ( 10 )rosmariini ( 8 )rucola ( 3 )ruohosipuli ( 8 )ruokalahjat ( 5 )rusinat ( 5 )salaatti ( 14 )salottisipuli ( 9 )sämpylät ( 4 )seesaminsiemenet ( 8 )seitan ( 12 )siemenet ( 12 )sienet ( 27 )sipuli ( 148 )sitruuna ( 117 )smoothie ( 4 )soijarouhe ( 20 )soijasuikaleet ( 18 )speltti ( 4 )suklaa ( 4 )sumakki ( 4 )suolakurkku ( 9 )suolapähkinät ( 9 )suppilovahvero ( 14 )taateli ( 4 )tahini ( 11 )tahnat ( 4 )tatti ( 7 )tee ( 3 )tempe ( 6 )texmex ( 7 )thaibasilika ( 4 )tilli ( 20 )timjami ( 15 )toast ( 4 )tofu ( 57 )tomaatti ( 23 )tortilla ( 8 )tuorepuuro ( 4 )valkosipuli ( 253 )vappu ( 10 )varhaiskaali ( 3 )vegaaninen tonnikala ( 4 )vegefeta ( 21 )vegekana ( 5 )vegekinkku ( 3 )vegepekoni ( 3 )veriappelsiini ( 8 )villivihannekset ( 15 )voikukka ( 4 )vuusto ( 3 )yrtit ( 25 )

SOIJA­SUIKALEET

Soijasuikaleet ovat loistava lisä ruokavalioon. Ne ovat runsasproteiinisia, edullisia, pitkään säilyviä ja sopivat monenlaisiin ruokiin. Lue tästä artikkelista tietoa soijasuikaleista ja niksit niiden valmistamiseen.

Kuva artikkelille soijasuikaleet

Soijasuikaleiden ravintosisältö

Soijasuikaleet ovat terveellistä ruokaa. Ne sisältävät runsaasti proteiinia ja vain vähän rasvaa, joka sekin on hyviä pehmeitä rasvoja. Ne eivät sisällä kolesterolia, mutta sisältävät lesitiiniä, joka alentaa kolesterolia. Soijapapu on kaikista proteiinipitoisin palkokasvi ja sisältää kaikki ihmisen tarvitsemat välttämättömät aminohapot. Soijapavuissa on paljon mm. kuitua, rautaa, kalsiumia ja sinkkiä sekä A- ja E-vitamiineja ja B-ryhmän vitamiineja.

Proteiinia soijasuikaleissa on valmistajasta riippuen noin 50-70 g/100 g (vrt. broilerisuikaleissa on proteiinia reilu 20 g/100 g). Päivittäinen proteiinintarve aikuisilla on noin 1,2-1,8 grammaa per painokilo, eli 75 kiloinen kevyesti liikkuva tarvitsee proteiinia 90 g päivässä. Mitä aktiivisemmin liikkuu, sitä enemmän proteiinia tarvitsee. Vegaanin on hyvä saada proteiini monipuolisesti eri lähteistä eikä pidä unohtaa, että myös esimerkiksi täysjyväviljoista sitä löytyy.

Suomen marketeissa myytävät soijasuikaleet on pääsääntöisesti valmistettu eurooppalaisesta vastuullisesti viljellystä soijasta, eli soijasuikaleita syömällä ei aiheuta sademetsien tuhoa. Kannattaa muutenkin muistaa, että Suomeen tuotavasta soijasta arviolta 95 prosenttia käytetään tuotantoeläinten rehuksi. Soijan ongelmat eivät siis ole kasvisruokaa syövien lautasella ja soijasuikaleiden syöminen on varsin ekologista verrattuna eläinperäisten ruokien syömiseen.

Soijasuikaleiden valmistaminen

Soijasuikaleita ja -paloja löytyy markettien hyllyiltä parilta eri valmistajalta. Koostumuksissa on eroja, joten kannattaa tutustua toisen valmistajan tuotteeseen, jos ensimmäinen ei maistu. Ja kannattaa myös muistaa, että makuaisti on herkästi mukautuvainen ja aika pian saatatkin huomata pitäväsi aiemmin huonolta maistuneista ruuista.

Soijasuikaleet muistuttavat rakenteeltaan broilerisuikaleita, joten ne sopivat näppärästi broilerin sijaan käytettäväksi erilaisissa wokeissa, kastikkeissa, keitoissa ja pataruuissa. Ne maistuvat myös salaattien joukossa sekä tortilloiden ja pitaleipien täytteenä.

Soijasuikaleet ovat kuivattuja, joten ne pitää turvottaa käyttökuntoon ennen valmistamista. Kasviskapina suosittelee seuraavaa tapaa:

  1. Kuumenna pannulla kolme ruokalusikallista öljyä (soijasuikaleet ovat hyvin vähärasvaisia, joten älä pelästy öljyn määrää) ja lisää 125 grammaa soijasuikaleita. Soijasuikaleet itsessään eivät maistu oikein miltään, joten voit myös maustaa niitä tässä kohtaa haluamillasi mausteilla.
  2. Paistele soijasuikaleita öljyssä muutaman minuutin ajan.
  3. Lisää sitten pannulle kasvisliemijauhetta tai murusteltu kasvisliemikuutio ja noin desi vettä (voit toki käyttää myös valmista kasvislientä). Anna liemen imeytyä soijasuikaleisiin. Lisää sitten vettä parissa erässä (n. 7-8 dl yhteensä) ja anna hautua, kunnes soijasuikaleet ovat sopivan kypsiä. Jos laitat soijasuikaleet vielä keittoon tai kastikkeeseen, voit jättää ne hieman raaoiksi, sillä ne jatkavat ruoan seassa kypsymistä.
  4. Siirrä soijasuikaleet siivilään (säästä liemi) ja puristele ne varovasti kuiviksi. Kuivaksi puristaminen on olennainen osa pesusienimäisen rakenteen välttämistä ja se edesauttaa myös suikaleiden rapeutumista pannulla.
  5. Paista soijasuikaleet pannulla rapeiksi öljyssä tai käytä muuten haluamallasi tavalla.

Toinen vaihtoehto on laittaa soijasuikaleet ja mausteet kasvisliemijauheen kanssa kuumuutta kestävään kulhoon ja kaataa päälle kiehuvaa vettä tuplat soijasuikaleiden määrästä. Anna kypsyä kannen alla vartin verran. Siivilöi (käytä liemi johonkin ruokaan) ja painele ylimääräiset nesteet varovasti pois suikaleista.

Kypsiä soijasuikaleita voi myös marinoida. Valmista mieluinen marinadi, sekoita kypsennetyt soijasuikaleet joukkoon ja laita vähintään muutamaksi tunniksi jääkaappiin.

Yksi parhaista tavoista tutustua soijasuikaleisiin on tehdä niistä uunissa paahdettuja rapeita crispy soijasuikaleita. Katso ohje alta ensimmäisen linkin takaa. Kokeile myös muita Kasviskapinan soijasuikalereseptejä:

artikkelitraaka-aineet
soijasuikaleet