BATAATTI

Bataatti on makean maukas ja monipuolinen kasvis, joka pystyy paljon muuhunkin, kuin vain perunan korvaajaksi. Bataatti sopii niin keittoihin, patoihin, lisukkeisiin kuin suolaiseen ja makeaan leivontaankin. Lisää bataattitietoutta tässä artikkelissa!

bataatti

Bataatin ravintosisältö

Bataatti on ravintoarvoiltaan erinomainen kasvis. Se on monivuotinen tärkkelyskasvi, joka sisältää runsaasti A-, C- ja B6 -vitamiineja sekä kuitua. Bataattia verrataan usein perunaan ja ajatellaan sen olevan terveellisempi vaihtoehto, vaikka todellisuudessa erot ovat pieniä. Bataatissa on hieman enemmän A-vitamiinia, kuitua ja antioksidantteja, mutta terveelliseen monipuoliseen ruokavalioon kannattaa mahduttaa molempia mukuloita.

Bataatti sopii FODMAP-ruokavalioon pienissä määrin.

Bataatin sesonki

Bataatti on lähtöisin Etelä-Amerikasta, mutta nykyään sitä kasvatetaan ympäri maailmaa. Sesonkia siis riittää ympäri vuoden. Keväästä syksyyn bataatit tuleva Yhdysvalloista, syksystä jouluun Välimeren maista ja alkuvuodesta Etelä-Afrikasta. Suomessakin bataattia kasvatetaan, mutta hyvin pienissä määrin.

Nippelitietoa bataatista

Bataatti on englanniksi sweet potato eli makea peruna, mutta yllättäen se ei kuitenkaan ole sukua perunalle. Tunnetuin bataatti on väriltään oranssi, mutta sitä on olemassa myös valkoisia, punaisia, ruskeita ja violetteja lajikkeita. Viimeksi mainitussa on runsaasti beetakaroteenia ja se on maultaan aromaattisempi. Upean värinsä takia purppurabataatti nauttii erityistä somesuosiota.

Bataattia ei kannata säilyttää liian kylmässä, vaan se viihtyy parhaiten yli 12 asteen lämpötilassa.

Bataatti keittiössä & parhaat bataattireseptit

Bataatti on maultaan mieto ja makea eikä se näin ollen pelästy vahvaakaan maustamista. Toisaalta se on herkullista myös sellaisenaankin. Bataatti soveltuu monenlaiseen ruoanlaittoon ja suolaiseen sekä makeaankin leivontaan. Sitä voi paahtaa, grillata, keittää ja höyryttää. Se maistuu soseutettuna, padoissa, keitoissa ja vuokaruuissa. Kokeile bataattia myös uuniperunan ja ranskalaisten tapaan valmistettuna.

Bataatissa on melko ohut kuori, joten sen kuoriminen sujuu hyvin kuorimaveitsellä. Bataatin voi myös kypsentää kuorineen, kypsästä juureksesta kuori irtoaa helposti.

Bataattiranskalaiset ovat monien lemppareita ja niitä pystyy tekemään myös kotona, mutta rapea lopputulos vaatii hieman vaivannäköä. Leikkaa bataatti ensin tasakokoisiksi ranskalaisiksi ja laita noin vartiksi veteen, jotta tärkkelys irtoaa. Kuivaa hyvin ja sekoita sitten joukkoon maissi- tai perunatärkkelystä, joka takaa rapean lopputuloksen. Sitä ei kuitenkaan saa olla liikaa, jotta bataattiranut eivät maistu pelkästään jauhoilta. Levitä sitten ranskalaiset leivinpaperille uunipellille ja paista kuumassa uunissa kypsiksi. Myös air fryeria voi käyttää kypsentämiseen. Mausta vasta kypsinä, ripaus suolaa riittää mainiosti.

Kokeile näitä bataattireseptejä:

bataatti-papupata

BATAATTI-PAPU­PATA

Bataatti-papupata on superherkullinen ja täysipainoinen ruoka, jota on helppo tehdä kerralla iso satsi useamman aterian tarpeisiin. Simppeli pata maistuu koko perheelle.

reseptitpääruoka
paahdettu bataatti kardemumma-tomaattikastikkeessa

PAAHDETTU BATAATTI KARDEMUMMA-TOMAATTI­KASTIK­KEESSA

Paahdettu bataatti kardemumma-tomaattikastikkeessa on mahtavien makujen ruoka! Resepti on alunperin Ottolenghin Flavour-kirjasta.

reseptitlisukkeetpääruoka
porkkana-bataattikeitto

PORKKANA-BATAATTI­KEITTO

Porkkana-bataattikeitto aasialaisella twistillä on ennenkaikkea heille, keidän mielestä sosekeitot ovat tylsiä. Sopassa maistuu thaimaalainen punainen currytahna ja se tarjoillaan rapeaksi paistettujen tofukuutioiden kanssa.

reseptitkeitot
tomaatti-bataattipasta

TOMAATTI-BATAATTI­PASTA

Tomaatti-bataattipasta on paitsi herkullista ruokaa, myös ovela tapa ujuttaa kasviksia ruokavalioon. Bataatti antaa pastakastikkeelle kermaisen rakenteen ja aromaattisen maun. Marinoidut kikherneet sopivat ihanasti pastan kanssa tarjottavaksi.

reseptitpasta
artikkelitkokoelma
bataattikuukauden kasvis

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki artikkelit