VERI­APPEL­SIINI

Veriappelsiini on alkuvuoden vitamiinipommi, josta kannattaa ottaa kaikki irti lyhyen sesongin aikana. Hedelmä maistuu sellaisenaan, mutta sopii hyvin myös monenlaiseen kokkailuun ja leivontaan. Lue tästä artikkelista kaikki oleellinen veriappelsiinista.

veriappelsiini

Veriappelsiinin ravintosisältö

Veriappelsiini sisältää runsaasti C-vitamiinia, jopa enemmän kuin tavallinen appelsiini. Jo yhdestä veriappelsiinista voi saada päivittäisen C-vitamiinitarpeen täyteen. Lisäksi hedelmä sisältää mukavasti mm. A-vitamiinia ja kuitua.

Veriappelsiinin punainen väri syntyy luonnollisista väriaineista ja antioksidanteista lykopeenista ja antosyaanista, jotka tutkitusti auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja.

Veriappelsiini soveltuu FODMAP-ruokavalioon.

Veriappelsiinin sesonki

Veriappelsiini on sesongissa vain lyhyen aikaa alkuvuodesta, noin tammikuusta maaliskuuhun (useimmiten niitä saa pidemmällekin keväälle). Tänä aikana sitä kannattaa siis popsia niin paljon kuin sielu sietää. Monien mielestä paras veriappelsiini on Tarocco, jota saa kaupoista helmikuusta alkaen. Suomessa myydään myös Moro-lajiketta, joka on Taroccoa happamampi ja väriltään yleensä punaisempi.

Alkujaan veriappelsiini on kotoisin Sisiliasta, mutta nykyisin sitä kasvatetaan myös Espanjassa, Marokossa ja Kaliforniassa. Punastumisen saa aikaan tietynlainen kasvuolosuhde: lämpimät päivät ja kylmät yöt.

Nippelitietoa veriappelsiinista

Veriappelsiiniksi kutsutaan kaikkia punaisia appelsiinilajikkeita ja ne lajitellaan puoli-, täys- ja tummaveriappelsiineihin. Nimitys tulee tietenkin hedelmälihan toisinaan lähes verenpunaisesta väristä, mutta joskus veriappelsiini on väriltään aivan kuten tavallinen appelsiini. Kuoren väristä ei oikein voi päätellä hedelmälihan väriä eikä väritys vaikuta makuun: samassa puussa voi kasvaa ihan eri värisiä hedelmiä.

Veriappelsiini keittiössä & parhaat veriappelsiinireseptit

Veriappelsiini on maultaan mehukkaan makea ja hieman hapan. Se on täydellinen hedelmä vain sellaisenaan syötäväksi, mutta se toimii loistavasti myös monenlaisessa ruoanlaitossa ja leivonnassa. Kaupassa valitse pieniä tai keskikokoisia, kokoonsa nähden paivania ja sormin tunnustellen kiinteitä hedelmiä.

Veriappelsiini sopii erilaisiin juomiin ja smoothieisiin, suolaisiin ja makeisiin salaatteihin, salsoihin, risottoon ja pastoihin sekä jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Se on ihanaa puuron päällä sekä jogurtin ja granolan kanssa aamupalaksi syötynä. Voit maustaa veriappelsiinin kuorella ja/tai mehulla myös esimerkiksi uunijuurekset, tofun ja salaatinkastikkeen.

Kokeile näitä veriappelsiinireseptejä:

veriappelsiinismoothie

VERI­APPELSIINI­SMOOTHIE

Raikas veriappelsiinismoothie käynnistää päivän ihanasti. Sesongin raikkaan veriappelsiinin lisäksi smoothiessa maistuvat mansikat, banaani ja limen mehu.

reseptitaamupalatjuomat
veriappelsiinisalsa

VERI­APPELSIINI­SALSA

Veriappelsiinisalsa raikastaa ruoan kuin ruoan. Makean kirpeät veriappelsiinit saavat seurakseen mm. punasipulia, valkosipulia ja chiliä. Helppo ja nopea salsa maistuu erityisesti texmex-henkisten annosten kanssa.

reseptitkastikkeet
veriappelsiinirisotto

VERI­APPELSIINI­RISOTTO

Veriappelsiinirisotto on moderni klassikko, joka onnistuu täydellisesti myös täysin kasvipohjaisena. Veriappelsiinit ovat sesongissa vain lyhyen aikaa alkuvuodesta, mutta muulloin voit kokkailla tätä risottoa tavallisista appelsiineista.

reseptitpääruoka
veriappelsiini-oliiviöljykakku

VERIAP­PELSIINI-OLIIVI­ÖLJY­KAKKU

Veriappelsiini-oliiviöljykakku on talven raikkain leivonnainen. Upean makuinen ja ihanan mehevä kakku on todella helppo leipoa. Valitse mieto oliiviöljy, jotta veriappelsiinin maku pääsee oikeuksiinsa.

reseptitmakeat leivonnaiset
artikkelitkokoelma
kuukauden kasvisveriappelsiini

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki artikkelit