Tofu on Aasiasta lähtöisin oleva kasviproteiini, jota on valmistettu soijapavuista vuosituhansien ajan. Jos ajattelet, ettet pidä siitä, voi olla, että et vain ole koskaan syönyt sitä hyvin valmistettuna. Lue täältä kaikki tietämisen arvoinen tofusta ja niksit valmistamiseen.
Tofua kutsutaan myös soijajuustoksi, sillä se valmistetaan juuston tapaan soijamaidosta juoksuttamalla. Tästä syystä tofun löytää useimmiten kaupan juustohyllystä.
Tofun ravintosisältö
Tofu sisältää runsaasti proteiinia ja se on myös hyvä kalsiumin, sinkin ja raudan lähde.
Tofu sisältää kaikkia välttämättömiä aminohappoja ja siinä on proteiinia noin 17-20 g/100 g. Tofun sisältämä rasva on pääosin tyydyttymätöntä eli sitä pehmeää hyvää rasvaa. Vertailun vuoksi broilerissa on suunnilleen sama proteiinimäärä, mutta se häviää tofulle esimerkiksi kuidun, folaatin, kalsiumin ja jopa raudan määrässä. C-vitamiini tehostaa kasviperäisen raudan imeytymistä, joten aterioilla kannattaa aina nauttia myös C-vitamiinipitoisia vihanneksia, kuten paprikaa, punakaalia, lanttua tai hedelmiä ja marjoja.
Pohdituttaako soijan ekologisuus? Älä huoli – suoraan ihmisten ruuaksi päätyvä soija on pääsääntöisesti vastuullisesti Euroopassa kasvatettua. Kannattaa valita kotimainen tai eurooppalainen tuote ja mahdollisuuksien mukaan luomumerkitty. Noin 90 prosenttia maailman soijasadosta päätyy rehuksi ja suurin osa Suomeenkin tuodusta soijasta päätyy eläinten kautta sekasyöjien vatsoihin. Rehusoija on syyllinen sademetsien tuhoon, ei tofu tai soijasuikaleet.
Tofun valmistaminen
Tofu on keittiön todellinen moniottelija. Sitä myydään kovana ja pehmeänä, maustamattomana, marinoituna ja savustettuna ja se sopiikin lähes kaikenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan. Kauppojen hyllyiltä löytyy myös valmiiksi prässättyä tofua (Jalotofun paahtopalat). Niitä käyttämällä voi alla neuvotun tofun kuivaksi puristamis -vaiheen jättää välistä.
Kovat tofut sopivat muun muassa sellaisenaan paistettavaksi tai grillattavaksi, pastoihin, patoihin, salaatteihin ja eritysesti monenlaisiin aasialaisiin ruokiin. Pehmeät tofut ovat omiaan leivontaan, jälkiruokiin, smoothieisiin ja kastikkeisiin. Kokeile savustettua tofua esimerkiksi keittoihin, kiusauksiin ja juustohöylällä leikattuna leivän päälle.
Tofun monikäyttöisyyden vuoksi on vaikea antaa yhtä ainoaa oikeaa tapaa valmistaa se. Useimmat kuitenkin pitävät sitä rapeaksi paahtuneena tai paistuneena.
Valmista rapea tofu näin:
- Ota kiinteä tofu pois paketista ja kääräise se puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperin sisään. Laita se leikkuulaudalle tai lautaselle ja aseta päälle paino, esimerkiksi valurautapannu. Anna tofun prässääntyä 15-30 minuutin ajan. Tämä poistaa tofusta ylimääräiset nesteet ja edesauttaa makujen imeytymistä ja rapeaa lopputulosta.
- Kuutioi tai revi tofu palasiksi. Paista paloja kuivalla kuumalla pannulla muutaman minuutin ajan välillä käännellen.
- Lisää pannulle öljyä ja paista tofu keskilämmöllä joka puolelta rapeaksi. Tähän menee luultavasti pidempi aika kuin kuvittelit, mutta lopputulos palkitsee.
- Lisää lopuksi haluamasi mausteet pannulle ja anna niiden imeytyä tofuun. Tofu tykkää varsinkin aasialaisista mausteista, kuten soijakastikkeesta, chilistä, inkivääristä ja currytahnoista.
- Voit valmistaa tofun myös uunissa. Sekoita kuivatun ja paloitellun tofun joukkoon hieman öljyä ja halutessasi muita mausteita, levitä pellille leivinpaperin päälle ja paahda 200 asteessa noin puoli tuntia – käännä tofut puolivälissä. Jotkut tykkäävät sekoittaa tofupaloihin maissitärkkelystä ennen paistamista, Kasviskapinan mielestä se on turhaa.
Tofun voi myös pakastaa, jonka jälkeen sen rakenne muuttuu taulusienimäiseksi – mutta hyvällä tavalla 😀 Pakasta tofua pakkauksessaan vähintään puolen vuorokauden ajan, sulata ja purista kuivaksi. Pakastettu tofu imee mausteita itseensä erinomaisesti ja se on rakenteeltaan lihaisampaa, kuin pakastamaton tofu.
Kannattaa kokeilla myös raastettua tofua. Karkeaksi raastettu tofu paahdetaan rapeaksi uunissa tai pannulla ja sen koostumus on hyvin erilainen paloina valmistettuun verrattuna. Lue lisää aiheesta: raastettu tofu.
Kokeile näitä tofureseptejä:
ITKUTOFU
ITKUTOFU
Itkutofu on vegaaninen versio Hanna Gullichsenin hittiresepti itkukanasta. Se on totta tosiaan niin hyvää, että melkein itkettää ja kaiken lisäksi supernopea ja helppo tehdä. Täydellistä arkiruokaa!
TOMAATTINEN TOFUPASTA PEHMEÄSTÄ TOFUSTA
TOMAATTINEN TOFUPASTA PEHMEÄSTÄ TOFUSTA
Tomaattinen tofupasta on helppo ja supermaukas luottoruoka. Pehmeä tofu antaa pastakastikkeelle rakennetta ja proteiinia.
TOFU TINGA TOSTADAT
TOFU TINGA TOSTADAT
Tofu tinga tostadat tuovat hauskaa vaihtelua tortilloille. Rapeaksi paistetut maissitortillat lastataan mausteisella tofutäytteellä, avokadolla ja marinoidulla punasipulilla.
HUIJARIN BUTTER CHICKEN TOFUSTA
HUIJARIN BUTTER CHICKEN TOFUSTA
Huijarin butter chicken tofusta on herkullinen vegeversio klassisesta intialaisruoasta. Tämä versio valmistuu noin puolessa tunnissa ja maistuu koko perheelle.
BRASILIALAINEN KALATON PATA
BRASILIALAINEN KALATON PATA
Brasialainen kalaton pata on vegaaninen versio moqueca-kalapadasta. Tomaattisessa padassa maistuu valkosipuli ja paprika ja se tarjoillaan korianterin, limen ja jalapenon kanssa.
KANATON KEITTO (CURRY-TOFUKEITTO)
KANATON KEITTO (CURRY-TOFUKEITTO)
Kanaton keitto on koko perheen lemppari: lempeän mausteisessa keitossa maistuvat suosikkijuurekset ja tofu.
PINAATTI-TOFURICOTTALASAGNE
PINAATTI-TOFURICOTTALASAGNE
Mehevä pinaatti-tofuricottalasagne vaatii hieman vaivannäköä keittiössä, mutta lopputulos palkitsee. Herkullisen lasagnen viimeistelee muskotilla maustettu vegejuuston ja kaurakerman seos.
RAPEAT RIISIPAPERIDUMPLINGSIT
RAPEAT RIISIPAPERIDUMPLINGSIT
Riisipaperidumplingsit sienillä, tempellä tai tofulla ja kasviksilla täytettynä. Nämä rapeaksi paistetut vegaaniset dumplingsit ovat hauskaa ja herkullista syötävää.