Kurpitsaramen tofulla on ihana syksyinen nuudelikeitto. Helppotekoinen soppa valmistuu alle puolessa tunnissa ja on hyvin muunneltavissa.
Ramen tarkoittaa japanilaista nuudelikeittoa, mutta varoituksen sana heti alkuun: tämä resepti ole mitenkään autenttinen. Perinteisesti siihen käytetään vehnästä tehtyjä ramen-nuudeleita, mutta tällä kertaa keittoon laitetaan riisinuudeleita. Niitä käyttämällä keitto on gluteeniton.
Tämän keiton jujuna on kurpitsainen ja kookoksinen liemi, joka on maustettu soijakastikkeella ja paahdetulla seesamiöljyllä. Sattumina keitossa on uunissa paahdettua tofua ja kurpitsaa sekä pinaattia, chiliä ja kevätispulia.
KURPITSARAMEN TOFULLA
Ainekset:
- n. 700 g (myski)kurpitsaa
- 250-300 g maustamatonta tai marinoitua tofua
- 2 rkl paahdettua seesamiöljyä
- suolaa
- 8 dl kasvislientä (itse tehtyä, valmista tai kuutiosta valmistettua)
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 rkl inkivääriä raastettuna
- 1 rkl soijakastiketta
- 2 dl kookosmaitoa
- 200 g riisinuudeleita
- kourallinen pinaattia
- 2 kevätsipulia
- sambal oelekia tai muuta chilikastiketta
- tuoretta chiliä tai jalapenoa
- korianteria tai thaibasilikaa tai koreanminttua
- (mustia) seesaminsiemeniä
- paahdettua seesamiöljyä
- limelohkoja
Valmistus:
- Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen (kiertoilma 200).
- Halkaise kurpitsa ja kaavi siemenet pois. Kuori (jos käytät ohutkuorista kurpitsaa, kuten myskikurpitsaa, niin kuori vain puolet, uuniin menevä osuus voi hyvin jäädä kuorelliseksi). Leikkaa puolet kurpitsasta paloiksi ja puolet noin sentin-kahden paksuisiksi siivuiksi.
- Ota tofu paketista ja painele se kuivaksi keittiöpyyhkeen tai talouspaperin avulla. Voit myös laittaa sen toviksi painon alle, jos käytät tosi kosteaa tofua. Revi tofu suupaloiksi.
- Laita tofut ja kurpitsasiivut pellille. Sekoita joukkoon 1 rkl seesamiöljyä ja ripaus suolaa.
- Paahda tofua ja kurpitsaa uunissa noin 15 minuuttia.
- Sillä aikaa laita kurpitsakuutiot kattilaan yhdessä kasvisliemen kanssa. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet, raasta inkivääri hienoksi raasteeksi. Lisää nekin akttilaan yhdessä soijakastikkeen ja 1 rkl seesamiöljyn kanssa.
- Kuumenna kiehuvaksi ja keitä noin 15 minuuttia tai kunnes kurpitsa on kypsää. Lisää kookosmaito. Soseuta kurpitsat liemen sekaan. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa soijakastiketta tai suolaa.
- Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta ja jaa kulhoihin.
- Lisää kulhoihin pinaattia, hienonnettua kevätsipulia ja paahdettua tofua sekä kurpitsasiivuja. Kaada kuuma liemi päälle. Viimeistele annokset sambal oelekilla, tuoreella chilillä tai jalapenolla, yrtillä, seesaminsiemenillä ja pikkulorauksella paahdettua seesamiöljyä. Tarjoile lisäksi limelohkoja, jotta jokainen voi puristaa mieleisen määrän keiton sekaan.
Vinkit!
Voit hyvin muunnella keittoa käsillä olevien raaka-aineiden mukaisesti. Kurpitsan sijaan sopii hyvin esimerkiksi bataatti, tofun voi vaihtaa tempeen tai vaikka vegekuutioihin ja pinaatin sijaan voi sopan sekaan laittaa hienonnettua lehtikaalia tai paksoita.