PUNA­HERUKKA

Punaherukka eli punaviinimarja on yksi suomalaisten puutarhojen suosikkimarjoista. Upean värinen ja hurmaavan kirpsakka herukka sopii yllättävän moneen – koko satoa ei siis kannata keittää mehuksi, vaikka ihanaahan sekin on!

punaherukka

Punaherukan ravintosisältö

Punaherukka on oivallinen vitamiinipamaus, vaikka ei ihan vedäkään vertoja mustaherukalle. Se sisältää mm. C- ja K-vitamiineja, karotenoideja ja folaattia sekä kaliumia ja kuituja. Siemenissä on hyviä rasvahappoja. Lisäksi punaherukassa on runsaasti antosyaani-nimisiä flavonoideja, joilla on tutkittu olevan paljon monipuolisia terveysvaikutuksia.

Punaherukan sesonki

Kotipuutarhojen punaherukat kypsyvät heinä-elokuussa. Kypsät marjat ovat kirkkaan punaisia ja pehmeitä. Sato kannattaa säilöä pakastamalla, kuivaamalla tai mehuksi, hilloksi ja hyytelöksi valmistettuna. Kotimaisia punaherukoita löytää kauppojen pakastealtaista ympäri vuoden ja monet punaherukkareseptit voikin hyvin valmistaa pakastemarjoista.

Punaherukat ovat helppoja kasvatettavia, kestäviä ja runsassatoisia. Punaherukkapensas pärjää hyvin myös pohjoisemmassa Suomessa, mutta on herkkä yöpakkasille. Puutarhamyymälöistä löytyy useaa eri lajiketta, joista valita. Herukkapensas kannattaa istuttaa aurinkoiselle paikalle hyvin kalkittuun ja runsasmultaiseen maahan.

Punaherukkaa löytää myös villinä luonnosta, se viihtyy erityisesti lehtomaisilla alueilla.

Punaherukka keittiössä & parhaat punaherukkareseptit

Punaherukasta valmistuu upean makuiset mehut, hillot ja hyytelöt. Raikkaan kirpeä marja sopii hyvin leivontaan, jälkiruokiin ja smoothieisiin sekä kiisseleihin ja vispipuuroon, mutta toimii myös suolaisissa ruoissa, kuten salaateissa ja padoissa. Marjat antavat kivaa makua puuron tai jogurtin päälle ripoteltuna. Sesongin aikana tuoreilla punaherukoilla voi korvata granaattiomenan siemenet, maku on toki kirpeämpi. Kokeile myös maustaa vesikannu punaherukan lehdillä ja marjoilla.

Voit hyödyntää myös punaviinimarjan superterveelliset lehdet esimerkiksi hienonnettuna salaattien seassa tai kuivaamalla ne teeainekseksi.

Hyviä makupareja punaherukoille ovat mm. vanilja, kaneli, inkivääri, rosmariini ja minttu. Kokeile yhdistää punaviinimarjoja myös omenoiden, päärynöiden ja muiden marjojen kanssa.

Kokeile näitä punaherukkareseptejä:

punaherukkaskonssit

PUNA­HERUKKA­SKONSSIT

Punaherukkaskonssit ovat ihana versio englantilaisista teeleivistä. Helppotekoiset skonssit maistuvat iltapäiväteellä – näitä sopii tarjota myös vieraille.

reseptitmakeat leivonnaiset
punaherukkavispipuuro

VANIL­JAINEN PUNA­HERUKKA­VISPI­PUURO

Punaherukkavispipuuro on loppukesän kuohkea herkku. Vanilja sopii mausteeksi ihanasti. Nauti vispipuuroa jälkiruuaksi tai aamu- tai välipalaksi. Vispipuuron valmistus on helppoa ja kotoisaa.

reseptitaamupalatjälkiruoat
punaherukkapannukakut

PUNA­HERUKKA­PANNU­KAKUT

Punaherukkapannukakut hurmaavat niin aamiaisella, brunssilla kuin jälkiruokanakin. Kuohkea amerikkalaistyylinen pannukakkutaikina saadaan aikaan vaahdotetulla aquafaballa eli säilykekikherneiden liemellä.

reseptitaamupalatjälkiruoat
punaherukkachutney

PUNA­HERUKKA­CHUTNEY

Punaherukkachutney on samaan aikaan makea ja kirpeä sekä ihanan mausteinen hilloke. Tarjoile chutneytä esimerkiksi intialaisten ruokien tai grilliaterioiden lisukkeena.

reseptitsäilöntä
banaani-punaherukkakakku

BANAANI-PUNA­HERUKKA­KAKKU

Banaani-punaherukkakakku on loppukesän herkuin ja helpoin leivonnainen. Mehevä vegaaninen kakku leivotaan spelttijauhoista.

reseptitmakeat leivonnaiset
punaherukka-pinaattisalaatti

PUNA­HERUKKA-PINAATTI­SALAATTI & PUNA­HERUKKA­VINEGRETTI

Punaherukka-pinaattisalaatti punaherukkavinegretillä on simppeli ja ihanan kirpsakka loppukesän salaatti, jota on helppo muunnella saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan.

reseptitsalaatit
artikkelitkokoelma
punaherukka

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki artikkelit