Punakaali on vihannesosaston ravinteikas kaunotar. Keräkaalin punaisen violetti muoto on monikäyttöisempi, kuin ensin ajattelisikaan ja maistuu niin raakana kuin kypsennettynäkin.
Punakaalin ravintosisältö
Punakaali on ravintosisällöltään erinomainen. Se sisältää hurjasti C-vitamiinia, jo vajaasta parista sadasta grammasta saa päivän C-vitamiinisuosituksen täyteen. Lisäksi siinä on runsaasti folaattia, betakaroteenia sekä E- ja K-vitamiineja ja vain vähän energiaa. Kaalikasveja pidetään erinomaisena aivoruokana ja siinä oleva kuitu edistää ruoansulatusta.
Punakaali soveltuu FODMAP-ruokavalioon maltillisina annoksina.
Punakaalin sesonki
Punakaalia kasvatetaan Suomessa ja sen paras sesonki onkin kesästä syksyyn sadonkorjuun aikaan. Se kestää hyvin varastointia ja kotimaista punakaalia löytyy kaupoista pitkälle kevääseen. Kotona se kannattaa säilyttää jääkaapin vihanneslokerossa.
Punakaalia voi kasvattaa myös itse puutarhassa. Se pitää valoisista, mutta viileistä ja kosteista kasvuolosuhteista ja vaatii pitkän kasvuajan, joten esikasvattamista suositellaan. Kasvualustakseen punakaali kaipaa vahvaa ja hyvin kalkittua maata.
Nippelitietoa punakaalista
Punakaalin upea väri on peräisin vesiliukoisesta antosyaanista ja se alkaa kypsennettäessä nopeasti muuttamaan väriä haalean siniseksi. Loraus etikkaa auttaa pitämään värin kirkkaana.
Punakaali keittiössä & parhaat punakaalireseptit
Punakaalia voi käyttää ruoanlaitossa samalla tavalla kuin valkokaaliakin. Maku on tosin hieman makeampi. Värinsä ansiosta sillä on ansaittu paikka joulupöydissä. Punakaali sopii yllättävän moneen menoon ja sitä voi syödä niin raakana ja marinoituna kuin myös keitettynä, haudutettuna, paahdettuna tai grillattuna.
Kokeile punakaalia näissä resepteissä:
MARINOITU PUNAKAALISALAATTI
MARINOITU PUNAKAALISALAATTI
Marinoitu punakaalisalaatti on raikas joka paikan salaatti, joka säilyy hyvänä jääkaapissa yli kaksikin viikkoa. Sitä kannattaa siis kerralla tehdä reilu määrä!
PUNAKAALINUUDELIT SIITAKESIENILLÄ
PUNAKAALINUUDELIT SIITAKESIENILLÄ
Punakaalinuudelit on helppo ja nopea arkiruoka, jossa maistuvat umamiset siitakesienet. Joukkoon voi upottaa muitakin vihanneslokeroon unohtuneita vihanneksia.
CURRY-PERUNANACHOT
CURRY-PERUNANACHOT
Curry-perunanachot seitansiivuilla ja runsaalla määrällä kasviksia on mainiota sapuskaa niin arkeen kuin viikonloppuunkin.
PUNAKAALISLAW TAATELIVINEGRETILLÄ
PUNAKAALISLAW TAATELIVINEGRETILLÄ
Punakaalislaw taatelivinegretillä on raikas salaatti, joka sopii lisukkeeksi monenlaisille ruuille. Maukas punakaalislaw säilyy jääkaapissa hyvänä pari päivää, eli sitä kannattaa tehdä kerralla hieman isompi satsi.
KALAPUIKKOTACOT VEGAANISINA
KALAPUIKKOTACOT VEGAANISINA
Kalapuikkotacot onnistuvat tänä päivänä loistavasti myös vegaanisina! Nämä raikkaat tacot sisältävät kalattomien puikkojen lisäksi minttujogurttia ja kasviksia.
RULLAKEBAB
RULLAKEBAB
Rullakebab on hauskaa ruokaa myös kotona tehtäväksi. Tähän versioon tulee seitan-kebabia sekä runsaasti kasviksia ja maukkaita kastikkeita.
SUSHIBURRITO BATAATILLA JA PAVUILLA
SUSHIBURRITO BATAATILLA JA PAVUILLA
Sushiburrito on hauska yhdistelmä sushia ja burritoa. Näihin rulliin voit laittaa täytteeksi melkeinpä mitä tahansa, tässä versiossa on tällä kertaa bataattia, papuja ja limemajoneesia.
SCHNITZEL-LEIPÄ VEGAANISESTI
SCHNITZEL-LEIPÄ VEGAANISESTI
Schnitzel-leipä maistuu vaikkapa lounaana! Tämän vegaanisen leivän välissä on vegeleikkeen lisäksi piparjuurella maustettua majoneesia, marinoitua punakaalia ja ituja.