HASSEL­BACKAN KURPITSA

Hasselbackan kurpitsa on näyttävä ruoka vaikkapa joulupöytään. Makean mausteiset kurpitsat vaativat hieman näpertelyä, mutta lopputulos palkitsee juhlavalla ulkomuodolla ja herkulliselle maulla.

­Hasselbackan on perinteinen ruotsalainen tapa valmistaa perunoita, mutta se sopii loistavasti myös muille juureksille, kasviksille ja jopa hedelmille (hasselbackan omenia kannattaa kokeilla). Helpoin tapa leikata viillot on laittaa kasvis tukevasti leikkuulaudalle ja asettaa sen molemmille puolin syömäpuikot, joiden avulla leikkaus onnistuu niin, ettei veitsi uppoa leikkuulautaan asti.

Tässä reseptissä kurpitsan puolikkaita kypsennetään tovi uunissa ennen viiltojen leikkaamista. Näin kurpitsa on hieman pehmentynyt ja leikkaaminen sujuu kuin leikiten.

hasselbackan kurpitsa

HASSEL­BACKAN KURPITSA

Lautanen ja aterimet ikoni
Kuudelle
Kello ikoni
1 h 10 min

Ainekset:

  • 1 myskikurpitsa (n. 1 kg)
  • 1-2 tl öljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 6 laakerinlehteä
  • 3 rkl vaahterasiirappia
  • 3 rkl vegaanista voita sulatettuna
  • 1 tl kanelia jauhettuna
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl inkivääriä jauhettuna
  • ¼ tl mustapippuria rouhittuna
  • ¼ tl maustepippuria jauhettuna
  • ¼ tl neilikkaa jauhettuna

Valmistus:

  1. Laita uuni lämpenemään 220 asteeseen.
  2. Halkaise myskikurpitsa pitkittäin. Tarvittaessa voit tehdä muutaman apuviillon leikkauskohtaan ja pehmittää kurpitsaa mikrossa parin minuutin ajan. Sitten leikkaamisen pitäisi sujua paremmin. Poista kurpitsasta siemenet ja kuori se kuorimaveitsen tai veitsen avulla.
  3. Laita kurpitsan puolikkaan leikkauspinta alaspäin leivinpaperin päälle uunipellille. Sudi pintaan öljyä. Paahda uunissa 20 minuuttia, jotta kurpitsa hieman pehmenee.
  4. Siirrä kurpitsat yksi kerrallaan leikkuulaudalle. Laita kurpitsan molemmille puolille esimerkiksi syömäpuikot, joiden avulla saat siivutettua kurpitsan niin, ettei villot mene pohjaan asti. Leikkaa viillot mahdollisimman lähelle toisiaan koko kurpitsan pituudelta. Tee sama myös toiselle puolikkaalle. Siirrä varovasti takaisin pellille.
  5. Laita laakerinlehdet sinne tänne siivuihin.
  6. Sekoita vaahterasiirappi, voisula ja mausteet keskenään. Sudi seosta kurpitsan pinnalle.
  7. Laita kurpitsat takaisin uuniin ja paahda vielä 20-30 minuuttia. Sudi lisää mausteseosta pintaan pariin otteeseen kurpitsan paahtuessa. Kurpitsat ovat valmiita, kun ne ovat pehmenneet ja pinnassa on kaunis paahtunut sävy.
reseptitlisukkeetpääruoka
joulukurpitsamyskikurpitsa

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki reseptit