LEIPURIN PERUNAT (pommes boulan­gère)

Leipurin perunat ovat vanha ranskalainen ruokalaji, jossa perunat paistetaan uunissa voin ja liemen kanssa. Päältä rapeat ja pohjalta pehmoiset perunat maustetaan timjamilla.

Leipurin perunoiden kerrotaan syntyneen vuosisatoja sitten Ranskassa, kun maaseudulla ei kaikilla ollut omaa uunia. Tällöin vuuallinen perunoita vietiin leipomoon, jossa leipien paiston jälkilämmössä kyläläisten potaatit saivat kypsyä rauhassa. Perinteisesti ruoassa on lihalientä, mutta se toimii erinomaisesti myös vegaanisena versiona kasvisliemeen tehtynä.

Perunat voi latoa vuokaan perinteisesti lappeelleen, mutta pystyasentoon aseteltuna ruoka näyttää upealta ja antaa myös luonnetta maun puolesta. Pystyyn ladotut perunat ovat jokainen osittain rapeaksi paahtuneita ja osittain liemen muhittamia. Kuvissa on 24x 24 cm kokoinen vuoka, johon mahtui perunoita pystypäin aseteltuina 1,1 kg.

leipurin perunat

LEIPURIN PERUNAT (pommes boulan­gère)

Lautanen ja aterimet ikoni
Kuudelle
Kello ikoni
1,5 h

Ainekset:

  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • reilu 1 kg perunoita
  • 100 g vegaanista voita
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 dl kasvislientä
  • tuoretta timjamia

Valmistus:

  1. Kuori sipulit, halkaise ne ja leikkaa siivuiksi. Kuori valkosipulinkynnet ja leikkaa ohuiksi siivuiksi. Kuori perunat ja leikkaa ohuiksi siivuiksi mandoliinilla tai veitsellä.
  2. Kuumenna 50 g voita pannulla ja kuullota sipulia keskilämmöllä noin viiden minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja paista hetki. Lisää perunat pannulle ja paista sekoitellen muutaman minuutin ajan. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
  3. Lado perunat uunivuokaan. Voit asetella ne pystyyn, jos perunoiden määrä ja vuoan koko osuvat yksiin. Pystyyn aseteltuna perunoiden toinen puoli paistuu rapeaksi ja toinen puoli imee ihanat kasvisliemen maut itseensä.
  4. Kaada kasvisliemi vuokaan. Levitä loput 50 g voista nokareina perunoiden päälle.
  5. Paista 200 asteessa noin 50-60 minuuttia, kunnes perunat ovat ruskistuneita pinnalta ja täysin kypsiä. Kypsennysaika riippuu perunoiden paksuudesta.
  6. Ripottele valmiiden leipurin perunoiden päälle tuoretta timjamia.

Vinkit!

Voit tehdä kasvisliemen liemikuutiolla: kuumenna vesi ja liuota joukkoon puolikas kasvisliemikuutio.

Voit käyttää myös kuivattua timjamia, lisää sitä teelusikallinen tai kaksi siinä kohtaa, kun perunat ovat vielä paistinpannulla.

reseptitlisukkeet
perunasipulitimjamivalkosipulivegaani

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki reseptit