NOKKOS­SÄMPYLÄT HAPAN­JUUREEN

Nokkossämpylät hapanjuureen leivottuna maistuvat ihanilta! Kun teet taikinan edellisenä päivänä ja laitat yöksi jääkaappiin, saat aamulla tuoreita mahtavan makuisia sämpylöitä.

Nokkossämpylät ovat parhaimmillaan tuoreina margariinisipaisun kera. Jos sämpylöitä jää, säilytä ne paperipussissa tai froteepyyhkeeseen kääräistynä.

nokkossämpylät

NOKKOS­SÄMPYLÄT HAPAN­JUUREEN

10 kpl

Ainekset:

 • 100 g aktiivista juurta
 • 350 g haaleaa vettä
 • 475 g vehnäjauhoja
 • 25 g grahamjauhoja
 • 2 dl tiiviisti pakattuja tuoreita nokkosia
 • 10 g suolaa

Valmistus:

 1. Valmistele juuri aktiiviseksi ennen leipomista. Itse ruokin juuren yleensä kahdesti: 24 tuntia ennen 10 g emojuurta + 25 g vettä + 25 g vehnäjauhoja sekä 4-10 tuntia ennen leipomista lisään juureen vielä 100 g vettä ja 100 g jauhoja. Laitan hieman juuresta tässä kohtaa takaisin jääkaappiin ja loput käytän leivontaan (huom, tähän reseptiin ei tule kuin 100 g aktiivista juurta).
 2. Sekoita taikina nokkosia ja suolaa lukuunottamatta. Jätä tekeytymään tunniksi.
 3. Sillä välin ryöppää nokkoset, jäähdytä ne kylmällä vedellä ja purista kuiviksi. Hienonna nokkoset veitsellä.
 4. Kun taikina on tekeytynyt tunnin, ripottele sen päälle suola ja nokkoset. Upota ne taikinan joukkoon kosteilla sormilla painellen. Taittele taikinaa, kunnes se on kimmoisaa. Anna taikinan kohota huoneenlämmössä muutama tunti ja siirrä se sitten yön yli jääkaappiin.
 5. Kaada taikina aamulla jauhotetulle tasolle. Muotoile taikina pötköksi ja leikkaa kymmeneksi palaksi. Pyörittele sämpylöiksi ja laita leivinpaperille. Voit myös jättää pyörittelemättä ja siirtää taikinapalat sellaisenaan leivinpaperille. Anna kohota tunti pari. Viillä halutessasi.
 6. Kuumenna uuni 220 asteeseen ja anna pellin kuumentua uunissa.
 7. Siirrä sämpylät kuumalle pellille. Lisää uuniin kosteutta esimerkiksi vesikipon avulla, itse heitän uunin pohjalla olevalle pellille desin vettä “löylyiksi”. Paista sämpylöitä 20-25 minuuttia. Jäähdytä ritilällä.
reseptitsuolaiset leivonnaiset
hapanjuurinokkonensämpylätvillivihannekset

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki reseptit