Palsternakkafileet ovat kasvisversio klassisista leivitetyistä kalafileistä. Rapea leivitys, tilli ja mehevä lehtikaali-perunamuusi tekevät tästä arkiruoasta juhla-annoksen ilman yhtäkään eläinperäistä ainesta.

PALSTERNAKKAFILEET JA LEHTIKAALI-PERUNAMUUSI


Ainekset:
- 2 palsternakkaa (n. 300 g)
- (halutessasi 1 nori merileväarkki)
- 1 dl vehnäjauhoja
- 1–2 dl kaurakermaa
- 2 rkl tilliä hienonnettuna
- 1–2 dl korppu- tai pankojauhoja
- suolaa ja valko- tai mustapippuria
- kasvipohjaista voita ja öljyä paistamiseen
- sitruunalohkoja
Lehtikaali-perunamuusi:
- 1 kg jauhoisia perunoita
- 50 g lehtikaalia
- 2 rkl kasvipohjaista voita
- n. 2 dl barista kaurajuomaa
- suolaa
Valmistus:
Palsternakkafileet:
- Kuori palsternakat ja keitä niitä suolalla maustetussa vedessä n. 10 minuuttia, jotta ne hieman pehmenevät. Anna jäähtyä käsittelylämpöisiksi.
- Leivitystä varten ota kolme laakeaa kulhoa tai lautasta. Laita yhteen vehnäjauhot, toiseen kerma ja tilli, kolmanteen korppujauhot.
- Leikkaa palsternakka n. sentin paksuisiksi fileiksi pituussuunnassa. Jos haluat lisää kalamaista fiilistä, leikkaa merileväarkista hieman palsternakkafileitä pienempiä paloja ja kiinnitä ne veden tai öljyn avulla fileeseen.
- Leivistä palsternakkasiivut: pyörittele ne ensin vehnäjauhoissa, sitten kermassa ja lopuksi korppujauhoissa.
- Kuumenna pannulla reilusti voita ja öljyä, paista palsternakkafileet muutamassa erässä kauniin ruskistuneiksi molemmin puolin. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä hetkeksi talouspaperin päälle ja sitten tarjoiluastiaan.
- Tarjoile sitruunalohkojen ja lehtikaali-perunamuusin kanssa. Lisukkeeksi sopii hyvin munaton kastike.
Lehtikaali-perunamuusi:
- Kuori perunat ja leikkaa ne tasakokoisiksi paloiksi.
- Keitä perunat suolalla maustetussa vedessä kypsiksi.
- Perunoiden kiehuessa riivi lehtikaalista kova ranka irti. Hienonna lehdet. Lisää lehtikaalisilppu kypsien perunoiden joukkoon ja anna pehmentyä pari minuuttia. Valuta perunat.
- Lisää voi ja desi kaurajuomaa kuumien perunoiden joukkoon, muussaa perunasurvimella tai vatkaa käsivatkaimella muusiksi. Lisää nestettä tarpeen mukaan, jotta saat sopivan rakenteen muusiin. Mausta muusi suolalla.
reseptitpääruoka
lehtikaalipalsternakkaperunatilli












