Vegaaniset munkit ovat vapun paras herkku! Maidoton ja munaton taikina takaa pehmoisen rakenteen ja rapsakan ulkokuoren.

VEGAANISET MUNKIT


Ainekset:
- 5 dl vettä
 - 50 g tuorehiivaa
 - 1 dl sokeria
 - 1 rkl vaniljasokeria
 - 1 ½ rkl kardemummaa
 - 1 tl suolaa
 - n. 1,2-1,5 l vehnäjauhoja
 - 1 dl rypsiöljyä tai sulatettua kasvipohjaista voita/margariinia
 - paistamiseen n. 1 l rypsiöljyä
 - sokeroimiseen n. 2 dl sokeria
 
Valmistus:
- Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva veteen ja sekoita.
 - Lisää sokeri, vaniljasokeri, kardemumma ja suola.
 - Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa hyvin. Lisää rypsiöljy alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa yhteensä noin 10 minuuttia.
 - Anna taikinan kohota liinalla peitettynä noin puoli tuntia.
 - Vaivaa taikina pöydällä, jaa se kahtia ja muotoile niistä tasapaksut tangot. Jaa taikina noin 30 yhtä suureen palaan ja pyöritä pulliksi. Anna kohota hyvin liinan alla.
 - Kuumenna öljy 180 asteeseen. Jos sinulla ei ole lämpömittaria, voit testata öljyn kuumuutta leipäpalalla: öljy on sopivan kuumaa, kun leipäpala ruskistuu kauniisti minuutissa. Uppopaistaessa turvallisuus on tärkeää: pidä kattilan kansi lähettyvillä ja liesituuletin suljettuna. Jos öljy sattuisi syttymään palamaan, se pitää sammuttaa kannella tukahduttamalla.
 - Tee munkkiin reikä työntämällä sormi kohonneen pullan läpi ja suurenna reikää venyttämällä. Laita munkki kuumaan öljyyn ja kypsennä 2–4 kpl kerrallaan niin, että niillä on hyvin tilaa kattilassa. Kypsennä noin 2 minuuttia per puoli ja käännä, kun pinta on kauniin ruskea.
 - Nosta munkit reikäkauhalla talouspaperin päälle hetkeksi valumaan. Lisää seuraavat munkit öljyyn paistumaan.
 - Kaada laakean kulhon pohjalle sokeria ja kääntele munkit siinä lämpiminä.
 
reseptitmakeat leivonnaiset
leivontamunkitvappu












