MUSTAPAPU­CHILI

Mustapapuchili toimii tulisesta nimestään huolimatta myös lapsiperheiden ruokana. Lempeän mausteinen chili con carnen makumaailmaa lainaava ruoka valmistuu alle puolessa tunnissa, mutta sitä voi ehtiessään hauduttaa pidemmänkin tovin.

Chili-sanaa ei tässä yhteydessä kannata pelästyä, sillä kyseessä on ruokalajin nimi ja sen määrän kanssa voi olla hyvinkin maltillinen. Vähintään pieni ripaus mietoa chilirouhetta on kuitenkin paikallaan, se antaa kivan säväyksen ilman tulisuutta. Ja tulisemmista mauista pitävät voivat lisätä annoksensa päälle raikasta poltetta tuoreista chileistä.

Mustapapuchili maistuu keitetyn riisin tai kauran kanssa, mutta se toimii myös tortilloiden tai uunibataattien täytteenä.

mustapapuchili

MUSTAPAPU­CHILI

Lautanen ja aterimet ikoni
Kuudelle
Kello ikoni
30 min

Ainekset:

  • 1 sipuli
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 rkl öljyä
  • 3 rkl tomaattipyreetä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl kuivattua oreganoa
  • 2 tl savustettua paprikajauhetta
  • 2 tl juustokuminaa eli jeeraa jauhettuna
  • 1 tl paprikajauhetta
  • ½-1 tl chilirouhetta
  • ½ tl kanelia jauhettuna
  • 2 tlk tomaattimurskaa (á 400 g)
  • 2 tlk mustapapuja (á 380/230 g) tai n 4-5 dl itse liotettuja ja keitettyjä mustapapuja
  • n. 4 dl vettä tai kasvislientä (1 kasvisliemikuutio käy hyvin)
  • 2 tl agavesiirappia
  • 2 tl dijon-sinappia
  • suolaa ja mustapippuria
  • ½-1 limen mehu
  • tuoretta korianteria
  • tuoretta chiliä
  • kaurafraichea
  • marinoituja punasipuleita
  • limelohkoja
  • tarjoiluun esim. keitettyä riisiä tai kauraa

Marinoidut punasipulit:

  • 1 punasipuli
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 2 rkl sokeria
  • ripaus suolaa

Valmistus:

  1. Valmista ensin marinoidut punasipulit. Kuori punasipuli ja leikkaa se ohuehkoiksi renkaiksi. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä pari minuuttia. Peitä kattila kelmulla ja siirrä pois hellalta. Kun sipulit ovat jäähtyneet, ovat ne valmiit.
  2. Mustapapuchiliä varten kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
  3. Kuumenna öljy isossa pannussa tai kasarissa ja kuullota sipulia muutama minuutti. Lisää valkosipuli, tomaattipyre, soijakastike ja mausteet. Paista pari minuuttia.
  4. Lisää tomaattimurska, pavut, vesi tai kasvisliemi, siirappi ja sinappi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna hautua keskilämmöllä vähintään 20 minuuttia. Voit hauduttaa ruokaa pidempäänkin, se vain paranee. Lisää tarvittaessa vettä, jos kastike kiehuu liikaa kasaan.
  5. Mausta suolalla, mustapippurilla ja limen mehulla. Viimeistele tuoreella korianterilla ja chilillä.
  6. Tarjoile lisäksi kaurafraichea, marinoituja punasipuleita ja limelohkoja. Lisukkeeksi sopii esimerkiksi keitetty riisi tai kaura.

Vinkit!

Mustapapujen sijaan voit valmistaa chilin myös muista pavuista.

reseptitpääruoka
alle 30 minarkiruokachilikorianterimustapapupavutpunasipulisipulivalkosipuli

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki reseptit