Kasviskapina text logo
Kategoriat
artikkelit ( 29 )reseptit ( 502 )aamupalat ( 21 )alkuruoat ( 18 )jälkiruoat ( 14 )juomat ( 26 )kastikkeet ( 29 )keitot ( 42 )kokoelma ( 19 )kuukauden kasvikset ( 4 )leivät ( 15 )lisukkeet ( 41 )makeat leivonnaiset ( 35 )pääruoka ( 158 )pasta ( 50 )pienet herkut ( 6 )raaka-aineet ( 6 )säilöntä ( 11 )salaatit ( 40 )suolaiset leivonnaiset ( 22 )
Tägit
aamiainen ( 3 )aasialainen ( 64 )alle 20 min ( 23 )alle 30 min ( 60 )ananas ( 13 )appelsiini ( 8 )aquafaba ( 6 )arkiruoka ( 68 )aurinkokuivatut tomaatit ( 16 )avokado ( 12 )banaani ( 5 )basilika ( 40 )bataatti ( 10 )cashew ( 4 )chia-siemenet ( 9 )chili ( 38 )curry ( 7 )dippi ( 3 )drinkki ( 6 )fenkoli ( 3 )gini ( 3 )glögi ( 3 )gluteeniton ( 5 )gnocchit ( 4 )gochujang ( 7 )granaattiomena ( 11 )granola ( 3 )hapanjuuri ( 7 )harissa ( 5 )herkkusieni ( 10 )herne ( 8 )hummus ( 5 )hunajameloni ( 3 )idut ( 7 )inkivääri ( 57 )jalapeno ( 8 )joulu ( 53 )kaali ( 15 )kahvi ( 3 )kahvikakku ( 3 )kakku ( 11 )kantarelli ( 6 )kapris ( 8 )karpalo ( 5 )kasvisjauhis ( 16 )kasvisnakki ( 3 )kasvisruokavalio ( 5 )kaura ( 6 )keltajuuri ( 3 )kesäkurpitsa ( 12 )kevätsipuli ( 25 )kiinankaali ( 3 )kikherne ( 19 )kimchi ( 3 )kirsikkatomaatti ( 20 )kookosmaito ( 4 )korianteri ( 68 )kukkakaali ( 15 )kurkku ( 27 )kurpitsa ( 16 )kuukauden kasvis ( 9 )kyssäkaali ( 3 )lakritsi ( 3 )lanttu ( 12 )lasagne ( 3 )lehtikaali ( 12 )lehtiselleri ( 26 )leipä ( 4 )leivonta ( 24 )lime ( 55 )linssit ( 14 )lipstikka ( 7 )maapähkinävoi ( 13 )maissi ( 6 )mämmi ( 3 )mango ( 9 )mangoldi ( 4 )mansikka ( 5 )manteli ( 10 )merilevämäti ( 5 )minttu ( 21 )miso ( 8 )mocktail ( 4 )mökkiruoka ( 4 )munakoiso ( 11 )myskikurpitsa ( 11 )nippusipuli ( 20 )nokkonen ( 6 )nuudelit ( 20 )nyhtökaura ( 5 )ohra ( 3 )oliivit ( 5 )omena ( 15 )päärynä ( 3 )pääsiäinen ( 15 )pähkinät ( 29 )paksoi ( 3 )palsternakka ( 4 )paprika ( 45 )parsa ( 4 )parsakaali ( 9 )pasta ( 6 )pataruoka ( 3 )pavut ( 24 )perilla ( 3 )persilja ( 35 )persimon ( 8 )peruna ( 53 )pesto ( 9 )pinaatti ( 11 )piparjuuri ( 6 )pistaasi ( 6 )porkkala ( 3 )porkkana ( 74 )pulla ( 4 )punaherukka ( 7 )punajuuri ( 17 )punakaali ( 15 )punasipuli ( 57 )purjo ( 8 )puuro ( 4 )ranskalaiset ( 4 )raparperi ( 7 )ravintohiivahiutaleet ( 38 )retiisi ( 12 )riisi ( 17 )risotto ( 10 )rosmariini ( 8 )rucola ( 3 )ruohosipuli ( 8 )ruokalahjat ( 5 )rusinat ( 5 )salaatti ( 15 )salottisipuli ( 9 )sämpylät ( 4 )seesaminsiemenet ( 9 )seitan ( 12 )siemenet ( 12 )sienet ( 27 )sipuli ( 149 )sitruuna ( 118 )smoothie ( 4 )soijarouhe ( 22 )soijasuikaleet ( 18 )speltti ( 4 )suklaa ( 4 )sumakki ( 4 )suolakurkku ( 9 )suolapähkinät ( 9 )suppilovahvero ( 14 )taateli ( 4 )tahini ( 12 )tahnat ( 4 )tatti ( 7 )tee ( 3 )tempe ( 6 )texmex ( 8 )thaibasilika ( 4 )tilli ( 20 )timjami ( 15 )toast ( 4 )tofu ( 58 )tomaatti ( 23 )tortilla ( 8 )tuorepuuro ( 4 )valkosipuli ( 255 )vappu ( 10 )varhaiskaali ( 3 )vegaaninen tonnikala ( 4 )vegefeta ( 21 )vegekana ( 5 )vegekinkku ( 3 )vegepekoni ( 3 )veriappelsiini ( 8 )villivihannekset ( 15 )voikukka ( 4 )vuusto ( 3 )yrtit ( 25 )

MIKSI KASVIS­RUOAN LISÄÄ­MINEN ON TÄRKEÄÄ

Elämme keskellä monen kirjavia ekokriisejä ja ihmisten täytyy muuttaa elintottumuksiaan. Yksi merkittävimmistä keinoista vähentää omaa päästökuormaansa on lisätä kasvisruoan osuutta ruokavaliossa.

Monia ruokavalion muutos jännittää ja se on ihan ymmärrettävää. Ruokaan liittyy vahvasti kulttuurisia ja henkilökohtaisia muistoja ja perinteitä. Se mitä syö, koetaan hyvin henkilökohtaiseksi asiaksi, johon muiden ei suotaisi puuttuvan. Nykyaikainen eläintuotanto on kuitenkin monilla tavoin ongelmallista, joten on aika vähintään vähentää eläinperäisten tuotteiden kulutusta. Mitä enemmän, sen parempi niin ympäristölle, ilmastolle, terveydelle kuin eläimillekin.

Kuva artikkelille miksi kasvisruoan lisääminen on tärkeää

Miksi kasvisruokaa kannattaa suosia?

  • Kasviruoka on hyvää. Kannattaa unohtaa mahdolliset huonot muistot kasvisruoasta. Opettele tekemään itse herkullista vegeruokaa tai osta valmisruokaa kaupasta. Myös monissa ravintoloissa valmistetaan tänä päivänä loistavaa kasvipohjaista sapuskaa.
  • Kasvisruoka on terveellistä. Suomalaiset syövät liikaa lihaa ja liian vähän kasviksia. Liiallinen lihansyönti on yhteydessä moniin sairauksiin, kun taas kasvisten lisääminen ruokavalioon tutkitusti vähentää monien sairauksien riskiä.
  • Ruoantuotanto maalla ja merellä on suurimpia syitä luontokatoon. Luonnon monimuotoisuus on elämän edellytys, mutta se hupenee kiihtyvällä tahdilla.
  • Kasvispainotteiseen ruokavalioon siirtyminen on tutkitusti merkittävin keino vähentää yksilön hiilijalanjälkeä.
  • Ruoantuotanto aiheuttaa valtavat päästöt ja ajaa villin luonnon ahtaalle. Eläinperäisen ruoantuotannon vaikutukset ovat merkittävästi suuremmat kuin kasviperäisen. Suomenkin peltopinta-alasta 80 % on omistettu eläinperäisen ruoan tuotantoon. Jos söisimme pääosin kasvipohjaista ruokaa, tarvittaisiin peltopinta-alaa paljon vähemmän ja loput voisi esimerkiksi metsittää ja muuttaa hiilinieluiksi.
  • Kasvissyönti on upea teko eläinten kannalta. Harva meistä haluaa eläinten kärsivän, mutta eläintuotannon vääryyksiltä tulee helposti suljettua silmät.

Vaikka muutos tuntuisi vaikealta, on kasvisruoalla onneksi monia loistavia puolia. Se on hyvää, terveellistä, edullista ja helppoa valmistaa. Tänä päivänä vegaanisten tuotteiden valikoima on niin laaja, että esimerkiksi maitotuotteet on helppo vaihtaa kasvipohjaisiin, samoin kuin erilaiset pihvit, pyörykät, nugetit, jauhelihat, kanat, leikkeleet, nakit ja makkaratkin. Myös valmisruokia löytyy runsas valikoima. Linssit, pavut ja erilaiset soijatuotteet ovat edullisimmasta päästä ja täynnä ravintoaineita. Ruokavalion muutoksen voi halutessaan aloittaa vähitellen, tärkeintä on aloittaa tänään. Kasviskapinasta löydät runsain mitoin reseptejä niin arkeen kuin juhlaankin.

artikkelit
kasvisruokavalioruoantuotanto