MITEN SYÖDÄ EDUL­LISESTI JA VEGAANI­SESTI

Voiko edullisuus ja kasvipohjaisuus sekä riittävä kasvisten syönti mahtua samaan lauseeseen? Kyllä – lue Kasviskapinan vinkit tästä artikkelista.

Ruoan hinnat ovat nousseet viime aikoina ja suomalaisten ruokatottumukset ovat samalla heikentyneet: vihanneksia ja hedelmiä ostetaan vähemmän, vaikka niitä ei tähän mennessäkään ole syöty suositusten mukaisia määriä. Samalla kuitenkin myös lihan ja kalan kulutus on vähentynyt ja se on ilmaston, ympäristön ja eläinten oikeuksien kannalta hyvä asia. On kuitenkin tärkeää korvata eläinperäiset tuotteet terveellisillä ja ravintoarvoiltaan laadukkailla tuotteilla. Kasvisten kulutusta ei missään nimessä pidä ainakaan vähentää, edullisestikin niitä onneksi voi syödä.

Kasviperäisten tuotteiden hinnat eivät ole nousseet samaan tahtiin eläinperäisten kanssa ja yhä useampi näkee vegen houkuttelevana vaihtoehtona edullisuutensa takia. Vaikka hintaakin parempia syitä valita kasvisvaihtoehto on monia, niin tärkeintä on kuitenkin se, että lihan syönti vähenee. Hintojen nousu on arkipäiväisyydessään hyvä ajuri oikealle tielle kohti kasvipohjaisempaa ruokavaliota.

edullista ja vegaanista

Näin syöt edullisesti JA kasvipohjaisesti:

  • Suosi “vanhoja kunnon kasviproteiineja” uuden sukupolven vaihtoehtojen sijaan. Soijarouhe ja -suikaleet, tofu sekä kuivattuna ja säilöttynä myytävät palkokasvit ovat edullisia proteiininlähteitä. Myös täysjyväviljoista saa proteiinia ja kasvisruokailijoiden onkin tärkeää syödä monipuolisesti eri proteiininlähteitä.
  • Unohda talvella kurkku ja tomaatti, tartu sen sijaan kaaliin ja juureksiin. Leivälle sopivat hyvin esimerkiksi kaalinlehdet, suolakurkut ja marinoitu punasipuli. Opettele käyttämään salaateissa uusia kasviksia: tee pohja marinoidusta kaalista ja paahda sekaan juureksia.
  • Suosi sesonkeja. Sesongissa olevat kasvikset ovat parhaimmillaan ja samalla myös edullisimmillaan. Tänä päivänä sesongin vihannekset löytyvät yleensä näyttävästi heviosaston keskeltä.
  • Hyödynnä pakastekasviksia. Ne ovat helppoja, edullisia, ravintorikkaita ja aina sesongissa!
  • Suunnittele ruoat etukäteen, tiedä mitä kaapeissasi jo on, suosi simppeleitä reseptejä ja tee kerralla enemmän. Useimpia ruokia voi hyvin myös pakastaa.
  • Tee selkeitä ja yksinkertaisia muutoksia: vaihda aamupalalla jogurtti kaurapuuroon, juo yksi kuppi vähemmän kahvia, syö enemmän perunaa, jätä heräteostokset kauppaan, osta harvemmin herkkuja.
  • Seuraa tarjouksia. Osta kauppojen punalaputettuja tarjoustuotteita, mutta vain, jos tiedät, että ne tulevat varmasti syödyksi tai pystyt pakastamaan ne (ja myös syöt ne sieltä pakastimesta). Leipä esimerkiksi on loistava pakastettava, samoin erilaiset kasviproteiinituotteet. Voit tilata hävikkiruokaa myös niihin erikoistuneista nettikaupoista, mutta älä sorru turhuuksiin!
  • Jos mahdollista, niin leivo itse leipää, kasvata kasviksia tai edes versoja ikkunalaudalla. Sienestä, marjasta ja villiinny villivihanneksiin. Säilö satoa ja muista myös syödä säilömäsi.
  • Vältä hävikkiä, sillä se on rahan roskikseen heittämistä. Tee hävikkivaarassa olevasta leivästä krutonkeja tai korppujauhoja, paahda nuutuneet vihannekset uunissa tai tee niistä smoothieta tai sosekeittoa. Opettele taikomaan ylijääneestä ruoasta uusia aterioita, jos ne sellaisenaan meinaavat tökkiä.
bataatti-papupata

BATAATTI-PAPU­PATA

Bataatti-papupata on superherkullinen ja täysipainoinen ruoka, jota on helppo tehdä kerralla iso satsi useamman aterian tarpeisiin. Simppeli pata maistuu koko perheelle.

reseptitpääruoka
mujadara

MUJA­DARA

Mujadara on Lähi-idästä lähtöisin oleva linssi-riisiruoka, jonka ihanuus on suuressa määrässä karamellisoituja sipuleita. Mujadara on helppo ja edullinen, varsinkin jos sinulla on mausteita valmiiksi kaapissa.

reseptitpääruoka
lanttu-linssikeitto

LANTTU-LINSSI­KEITTO

Lanttu-linssikeitto on lempeän mausteinen soppa, joka maistuu talvipäivän lounaana. Keitto viimeistellään sitruunalla ja chilillä ja tarjoillaan makuja tasapainottavan vegaanisen fraichen kanssa. Nam!

reseptitkeitot
makaronimössö

MAKARONI­MÖSSÖ

Makaronimössö, pääkallopata, hiphoppi, ooppaheija.. Rakkaalla ruoalla on monta nimeä. Erityisesti opiskelijoiden, partiolaisten ja lapsiperheiden suosima klassikkoruoka valmistuu helposti ja herkullisesti myös täysin vegaanisesti.

reseptitpasta
lanttu-kikhernecurry

LANTTU-KIKHERNE­CURRY

Lanttu-kikhernecurry osoittaa, että lanttu toimii loistavasti myös aasialaisten makujen kanssa. Maukas curry tarjoillaan jogurttipohjaisen porkkanaraidan kanssa. Lisukkeeksi sopii keitetty riisi, kaura tai niiden sekoitus.

reseptitpääruoka
hoisin-soijasuikalenuudelit

HOISIN-SOIJA­SUIKALE­NUUDELIT

Hoisin-soijasuikalenuudelit ovat helppo ja nopea ruoka, joista ei makua puutu. Ateria on pöydässä puolessa tunnissa, joten nappaa tästä uusi resepti arkiruokarepertuaariisi.

reseptitpääruoka
kanaton keitto

KANATON KEITTO (CURRY-TOFU­KEITTO)

Kanaton keitto on koko perheen lemppari: lempeän mausteisessa keitossa maistuvat suosikkijuurekset ja tofu.

reseptitkeitot
kauraisa kaalipata

KAURAI­SA KAALI­PATA

Kauraisa kaalipata kasvisjauhiksella on mitä mehevintä arkiruokaa. Käyttämällä gluteenittomia kaurajyviä on ruoka myös gluteeniton.

reseptitpääruoka
artikkelit
kasvisruokavalio

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki artikkelit