SAARISTO­LAISLEIPÄ HAPAN­JUUREEN

Saaristolaisleipä kuuluu joulupöytään ja se on myös ihana ruokalahja. Saaristolaisleivän voi leipoa hapanjuurella tai hiivalla.

Tästä ei leivän leipominen paljon helpotu: kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään ja taikina kipataan leipävuokiin. Voit leipoa saaristolaisleivän joko juurella tai hiivalla ja paistaa sen peltisten vuokien lisäksi myös kertakäyttöisissä pahvivuuissa. Itse tehty saaristolaisleipä on helppouteensa nähden ihan järjettömän hyvää ja lahjaksi annettuna taatusti ilahduttaa.

Saaristolaisleipä on siitäkin ihana, että sen voi leipoa hyvissä ajoin. Leipä nimittäin säilyy kelmuun käärittynä jääkaapissa hyvänä jopa kaksi viikkoa. Leipää voi hyvin syödä pian paistamisen jälkeen, mutta monien mielestä leipä on parhaimmillaan pari päivää jääkaapissa tekeydyttyään.

saaristolaisleipä

SAARISTO­LAISLEIPÄ HAPAN­JUUREEN

Lautanen ja aterimet ikoni
3 leipää
Kello ikoni
2 h 10 min
+ kohotus yön yli

Ainekset:

 • 250 g aktiivista hapanjuurta
 • 1 l omenamehua
 • 8 dl vehnäjauhoja
 • 3 dl kaljamaltaita
 • 3 dl vehnäleseitä
 • 3 dl ruisjauhoja
 • 3 dl tummaa siirappia
 • 1 rkl suolaa
 • öljyä vuokien voiteluun
 • leipien voiteluun ½ dl siirappia ja ½ dl vettä

Valmistus:

 1. Mittaa hapanjuuri isoon kulhoon ja sekoita joukkoon omenamehu, vehnäjauhot, kaljamaltaat, vehnäleseet, ruisjauhot, siirappi ja suola.
 2. Voitele kolme leipävuokaa ja jaa taikina niihin.
 3. Kohota leipiä yön yli (vähintään kahdeksan tuntia) huoneenlämmössä (esim. kylmässä uunissa).
 4. Paista leipiä 175 asteessa 1 ½ tuntia.
 5. Sekoita voitelua varten siirappi ja vesi keskenään. Voitele leivät seoksella, käytä koko määrä. Peittele leivät leivinpaperilla ja paista vielä 30 minuuttia.
 6. Anna leipien jäähtyä hetki vuoissaan ja irrota sitten ritilälle jäähtymään. Kun leivät ovat kokonaan jäähtyneet, kääri ne kelmuun ja laita jääkaappiin tekeytymään.
 7. Leipä säilyy jääkaapissa hyvin viikon, jopa kaksi.

Vinkit!

Jos sinulla ei ole hapanjuurta, voit valmistaa leivät hiivan avulla. Korvaa tällöin hapanjuuri paketillisella (50g) hiivaa, jonka murustelet kädenlämpöisen omenamehun joukkoon. Nosta vehnäjauhojen määrä 10 desilitraan. Hiivalla leivottuja saaristolaisleipiä kohotetaan pari tuntia, muuten valmistus samalla tavalla.

reseptitsuolaiset leivonnaiset
hapanjuurijoululeipäleivontasaaristolaisleipä

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki reseptit