ANANAS

Aurinkoinen ananas on raikas ja monikäyttöinen hedelmä. Tämän artikkelin luettuasi tiedät ananaksesta kaiken tarpeellisen ja osaat käyttää sitä ruoanlaitossa ja leivonnassa.

ANANAS

Ananaksen ravintosisältö

Ananaksessa on paljon A-, B- ja C-vitamiinia sekä kuitua, ruoansulatusta edistävää ja tulehdusta ehkäisevää bromelaiini-entsyymiä ja monia kivennäis- ja hivenaineita. Ananaksella on paljon terveysvaikutuksia ja sen ajatellaan vaikuttavan nesteitä poistavasti.

Ananas sopii FODMAP-ruokavalioon.

Ananaksen sesonki

Etelä- ja Väli-Amerikan ananasten sesonki ajoittuu joulu-tammikuulle sekä huhti-toukokuulle, mutta tuoretta ananasta mm. Filippiineiltä on saatavilla ympäri vuoden.

Nippelitietoa ananaksesta

Kaupoissa myytävät ananakset ovat usein hieman raakoja, mutta ne kypsyvät huoneenlämmössä parissa päivässä. Kypsän ananakset tunnistaa nyppäisemällä helposti irtoavista lehdistä ja pienestä joustosta hedelmää hellästi painaessa. Lisäksi kypsässä ananaksessa on raikkaan makea tuoksu, ylikypsä alkaa haisemaan käyneelle. Kypsä ananas kannattaa säilyttää jääkaapissa, huoneenlämmössä se alkaa nopeasti pilaantumaan.

Kaupoissa on talvella toisinaan myynnissä myös miniananaksia, noin kymmenen sentin pituisiksi kasvavia erityisen makeita hedelmiä.

Ananaksen englanninkielinen nimitys pineapple (mäntyomena) tulee sen käpymäisestä ulkomuodosta. Se ei kuitenkaan kasva kävyn tapaan puussa, vaan metrin korkuisissa pensaissa.

Ananas keittiössä & parhaat ananasreseptit

Kypsä ananas on mehevä ja makea hedelmä, joka maistuu sellaisenaan naposteltavana tai hedelmäsalaatin osana. Klassinen herkku on grillattu ananas vaniljajäätelön kanssa. Hedelmä toimii hyvin myös juomissa, smoothieissa, jälkiruoissa kuin leivonnassakin.
Ananaksen käyttäminen suolaisissa ruoissa jakaa mielipiteitä, mutta se sopii erinomaisesti niin pizzaan kuin riisiruokiin, salaatteihin, salsoihin, curryihin ja moneen muuhunkin ruokaan.

Monissa marketeissa on nykyisin koneita, jotka kuorivat ja jopa pilkkovat ananaksen valmiiksi. Ananaksen kuoriminen on kuitenkin aivan helppoa, tarvitset vain hyvän veitsen ja tukevan leikkuulaudan. Leikkaa ensin ananaksesta pohja ja hattu pois. Laita ananas sitten seisomaan leikkuulaudalle ja leikkaa veitsellä kuoret irti ylhäältä alas hedelmän muotoa mukaillen. Leikkaa pienet ruskeat pylpyrät erikseen veitsen kärjellä. Leikkaa sitten ananas pituussuunnassa kahtia ja vielä kerran kahtia, jolloin saat neljä pitkulaista palaa. Näistä paloista on helppo leikata mahdollisesti puiseva keskiosa pois (hyvin tuoreissa ananaksissa se on vielä melko pehmeä ja kannattaa syödä), jonka jälkeen voit paloitella ananaksen mieluisiksi paloiksi.

Ananas on myös suosittu säilykehedelmä ja jotkut tuoreesta ananaksesta allergiaoireita saavat pystyvät syömään säilöttyä ananasta. Useimmissa resepteissä tuoreen ananaksen voi hyvin korvata säilykkeellä.

Kokeile näitä ananasreseptejä:

bbq-nyhtötofupizza

BBQ-NYHTÖ­TOFU­PIZZA

BBQ-nyhtötofupizzassa on makumaailma kohdillaan: BBQ-kastikkeella maustettu nyhtötofu saa kaverikseen tuoretta ananasta (kyllä, ananas kuuluu pizzaan) ja jalapenoa.

reseptitsuolaiset leivonnaiset
havaijin pata

HAVAIJIN PATA

Havaijin pata on klassikkoeines, jossa on riisiä, kasviksia ja hedelmiä. Itse alusta alkaen tehty versio on maultaan tosi herkullinen, moneen makuun sopiva ja helposti muunneltavissa.

reseptitpääruoka
tacos al pastor herkkusienillä

TACOS AL PASTOR HERKKU­SIENILLÄ

Tacos al pastor herkkusienillä on vegeversio meksikolaisesta klassikosta. Hurmaavan tulinen ruoka raikastuu tuoreella ananaksella.

reseptitpääruoka
pina colada tuorepuuro

PINA COLADA TUORE­PUURO

Pina colada tuorepuuro on ihanan trooppinen aamiaisherkku, joka valmistuu tuossa tuokiossa (kunhan sen muistaa laittaa jo illalla jääkaappiin tekeytymään). Ananaksen ja kookoksen kombo on vastustamaton!

reseptitaamupalat
thaicurry tofulla ja ananaksella

THAI­CURRY TOFULLA JA ANANAK­SELLA

Thaicurry tofulla ja ananaksella on lempeän mausteinen ja aivan mahdottoman herkullinen ruoka. Ananas antaa helppotekoiselle currylle ihanan makean vivahteen.

reseptitpääruoka
uunitacot

UUNITACOT VEGE­KANALLA JA ANANAK­SELLA

Uunitacot on hauska versio tortilloista. Tällä kertaa ne täytetään vegakanalla, salsalla ja sesongin makealla ananaksella ja tarjoillaan pikantin jalapenojogurtin kanssa.

reseptitpääruoka
artikkelitkokoelma
ananaskuukauden kasvis

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki artikkelit