VEGAANINEN JOULU: 3 erilaista joulu­menua

Joulun tunnelma rakentuu lopulta hyvin pienistä asioista: tuoksuista, valoista, Joulupukin kuumasta linjasta, glögin höyrystä hellan kulmalla. Ruoka on osa juhlaa, tärkeäkin osa, mutta sen ei tarvitse olla suorittamista eikä sitä tarvitse väkisin sitoa siihen, miten on aina ennen tehty.

Kasvipohjainen joulu ei ole kompromissi eikä korvikejoulu. Se on herkullinen, kohtuullinen ja lempeä tapa juhlia. Siinä lautaselle nousee sesongin parhaita kasviksia, juhlavia makuja ja sopivasti kapinaa: voiko joulu maistua näin hyvältä ilman eläinperäisiä tuotteita? Todellakin voi, ja vielä paljon paremmalta!

Kokosin tähän avuksi ja inspiraatioksi kolme erilaista vegaanista joulumenua. Valitse yksi, sekoittele ruokalajeja keskenään tai rakenna kokonaanomasi. Tärkeintä on, että joulupöytä tuntuu sinulta ja teidän perheeltä.

Kuva artikkelille

Menu 1: perinteinen, mutta kasvipohjainen joulu

Kun haluat klassisen joulun, mutta kasvipohjaisesti.

Tämä menu sopii sinulle, joka rakastat joulun perinteisiä makuja, mutta haluat siirtyä kasvipohjaisiin vaihtoehtoihin. Ruokalajit ovat tuttuja, turvallisia ja takuuvarmoja, juuri sellaisia, joita iso osa suomalaisista jouluna syö.

Pääruoka

Seitankinkku sinappihunnulla

Mehevä seitankinkku pikantilla sinappi-korppujauhokuorrutuksella on klassikko syystä. Se istuu laatikoiden ja rosollin seuraan täydellisesti.

tai

Lanttupaisti

Jos olet sitä koulukuntaa, joka haluaa syödä kasvikset kasviksina,. Lanttupaisti on ihana ja näyttävä juhlapöydän kunkku, mutta kaipaa seurakseen proteiinipitoisia lisukkeita.

Laatikot

Porkkanalaatikko

Lanttulaatikko

Punajuurivuoka

Nämä eivät esittelyitä kaipaa ja laatikot on superhelppo tehdä täysin kasvipohjaisina ilman, että kukaan edes huomaa.

Lisukkeet

Lasimestarin tofu
Etikkainen ja raikas kaveri makeiden laatikoiden kylkeen

Porkkala / porkkalatahna
Suolainen, savuinen ja merellinen, suorastaan hämmentävän lohimainen porkkala on vuodesta toiseen joulupöydän suosikki

Punajuurisalaatti
Kasviskapinan ikisuosikki, joka tuo pöytään kaunista väriä.

Jälkiruoka

Taatelikakku
Klassikko, joka vain paranee ajan kuluessa. Resepti onnistuu hyvin myös gluteenittomana.

Menu 2: raikas ja moderni joulu

Kun haluat värikkään, raikkaan ja modernin joulupöydän.

Tämä menu on raikas ja täynnä värikkäitä kasviksia. Se sopii sinulle, joka et kaipaa raskaita perinteisiä makuja vaan tuulahduksen modernimpaa joulufiilistä. Värit, hapokkuus ja tuoreus ovat tämän menun kulmakiviä.

Pääruoka

Hot honey -glaseerattu tofu
Makean, tulisen ja umamisen liitto. Modernin joulun ykkösruoka.

Raikkaat lisukkeet

Punajuuri-persimonsalaatti
Makea persimon, paahdettu punajuuri ja raikas kastike – täydellinen talvikombo.

Marinoitu punakaali
Hapokas ja raikas pikkelöity punakaali muuntautuu jouluiseksi lisäämällä sekaan granaattiomenan siemeniä.

Graavattu avokado
Yllättävä, moderni ja niin ihana lisuke.

Alkuruoat

Porkkala carpaccio
Alkupalapöydän kaunotar!

Mätidippi
Lusikoi nokare dippiä sipsille – ihana ja huokauksia herättävä alkupala.

Jälkiruoka

Piparimutakakku ja luumujäätelö
Helppo, suklainen ja täydellinen kakku tarjoillaan raikkaan luumujäätelön kanssa – match made in heaven!

3: “Ei-niin-jouluinen-mutta-silti-juhlava” kasvismenu

Talvinen, raikas ja skandinaavisen tunnelmallinen uuden ajan juhlamenu.

Tämä menu ei nojaa joulumausteisiin tai perinneresepteihin, vaan näyttää miten kasvipohjainen juhlaruoka voi olla hurmaavaa ilman, että siitä tulee liian “jouluista”.

Alkuruoka:

Gochujang-kurpitsakeitto
Lempeän mausteinen ja täyteläinen keitto, jonka kanssa voi tarjoilla esimerkiksi sitruunan kuorella ja mehulla maustettua kasvipohjaista fraichea.

Pääruoka:

Palsternakkafileet ja lehtikaali-perunamuusi munattomalla kastikkeella
Kalaisat fileet palsternakasta vaativat hieman näpertelyä ja sopivat siksi juhla-aterian päärooliin. Proteiinia ateria saa tofusta valmistetusta “kananmuna”kastikkeesta.

tai

Lehtipihvit ja sienivoi
Kasvipohjaiset lehtipihvit ovat yllättävän helppo valmistaa. Sienivoin kanssa niistä syntyy juhla-ateria.

Lisukkeet:

Maapähkinävoilantut
Maapähkinävoi on hauska ja uudenlainen makupari kotoisalle lantulle.

Paahdettua kurpitsaa ja harissatahinia
Itämaista mausteisuutta, joka toimii loistavasti juhla-aterialla.

Balsamicopaahdetut perunat
Upeat, rutkasti balsamiviinietikkaa sisuksiinsa imeneet potut.

Jälkiruoka:

Earl grey -pannacotta
Elegantti päätös aterialle: bergamotin ja teen aromaattinen maku yhdistyneenä pehmoiseen pannacottaan. Juhlava, mutta ihanan vaivaton jälkiruoka.

artikkelit
joulu

♥ seuraa Kasviskapinaa myös Facebookissa, Instagramissa ja Pinterestissä!

∴ Kokeilitko reseptiä? Tägää se Instagramissa #kasviskapina ja @kasviskapina, niin löydämme luomuksesi! ∴

EtusivulleKaikki reseptit