Nappaa tästä artikkelista ihanimmat ideat täysin kasvipohjaiseen äitienpäivän menuun. Vinkit aamupalalle tai brunssille, päivälliselle ja leivonnaisiin.
Kaikki reseptit löytyvät linkkeinä artikkelin alta.
Äitienpäivän aamiainen tai brunssi
Yllätä äiti aamulla itse tehdyllä aamiaisella tai kutsu läheiset maukkaalle äitienpäiväbrunssille. Tuorepuuron tyyppiset ruoat ovat kiva vaihtoehto, sillä ne voi tehdä jo edellisenä päivänä – maistuisiko äidille pina colada -tuorepuuro tai ihana chia-jogurttivanukas raparperilla? Itse tehdyt sämpylät maistuvat aina, kokeile vaikka supersuosittuja Siken sämpylöitä tai keväisiä hapanjuureen leivottuja nokkossämpylöitä. Niiden kanssa pöytään voi kattaa margariinia tai vaikka pestoa, vegejuustoa ja -leikkeleitä ja tuoreita kasviksia.
Ruokaisampi vaihtoehto on tofukokkeli esimerkiksi leivän ja tuoreen avokadon tai herneguacamolen kanssa. Näpertelijä paistaa ison kasan pannarimuroja ja tarjoilee ne kasvijuoman ja tuoreiden marjojen kera.
Kahvin ja teen lisäksi aamiaispöydässä maistuu mehu ja smoothie. Vesikannuun voi juhlan kunniaksi pilkkoa sitrusviipaleita ja laittaa lisäksi muutaman oksan minttua tai sitruunamelissaa.
Äitienpäivän päivällinen
Äitienpäivän päivällisen eteen voi nähdä hieman vaivaa, se palkitaan ihastunein huokauksin! Alkuruoaksi sopii hyvin esimerkiksi nokkosrisotto tai hummusplatter bataatilla ja kukkakaaliwingseillä. Myös ruisnapit mätidipillä tai porkkalatahnalla ovat kiva alkupala.
Äitienpäivään sopii hyvin grilliruoka. Mausteiset tandoori-tofuvartaat voi tarjoilla esimerkiksi sitruunaisten lohkoperunoiden ja gochujang-parsakaalin kera. Kastikkeena toimii helppo ja herkullinen yrteillä ja sitruunan mehulla maustettu vegaaninen fraiche.
Pääruokana toimii loistavasti myös kanaton igor, poroton käristys tai varhaisperuna-hernecurry sopivien lisukkeiden kera. Lisäksi pöytään voi kattaa vaikka paria erilaista salaattia, kuten keväistä couscoussalaattia ja paahdettua parsa-perunasalaattia.
Äitienpäivän leivonnaiset
Äitienpäivän aterian päättää herkullinen leivonnainen. Mangoinen sitruunajuustokakku on raikas vaihtoehto, sitruunainen voikukkakakku taas sopii hyvin villivihanneksista innostuneille. Eikä pidä tietenkään unohtaa klassista mansikkakakkua, se maistuu aina ja joka tilanteessa!
Mikäli leivontahommat eivät innosta, löytyy kaupoista tänä päivänä myös oivallisia vaihtoehtoja valmiina. Vegaanisia jäätelöitä on vaikka kuinka paljon ja leivonnaispuolelta löytyy esimerkiksi Elosen ja Truben kakkuja, Findusin sulatusvalmiita pullia, Lidlin korvapuusteja ja munkkeja sekä monenlaisia keksejä.
PINA COLADA TUOREPUURO
PINA COLADA TUOREPUURO
Pina colada tuorepuuro on ihanan trooppinen aamiaisherkku, joka valmistuu tuossa tuokiossa (kunhan sen muistaa laittaa jo illalla jääkaappiin tekeytymään). Ananaksen ja kookoksen kombo on vastustamaton!
CHIA-JOGURTTIVANUKAS RAPARPERILLA
CHIA-JOGURTTIVANUKAS RAPARPERILLA
Chia-jogurttivanukas on ihana aamiaisherkku. Kaurajogurtista ja chia-siemenistä valmistuu tosi helposti kermainen vanukas, jonka kanssa maistuvat kevään ensimmäisistä raparpereista tehdyt hillo ja granola.
SIKEN SÄMPYLÄT
SIKEN SÄMPYLÄT
Siken sämpylät ovat jo klassikko! Nopea- ja helppotekoiset sämpylät eivät suotta ole nousseet koko Suomen suosikeiksi. Hiivalla leivotut sämpylät ovat mahtavan rapeakuorisia ja ruis antaa niille mahtavan maun!
NOKKOSSÄMPYLÄT HAPANJUUREEN
NOKKOSSÄMPYLÄT HAPANJUUREEN
Nokkossämpylät hapanjuureen leivottuna maistuvat ihanilta! Kun teet taikinan edellisenä päivänä ja laitat yöksi jääkaappiin, saat aamulla tuoreita mahtavan makuisia sämpylöitä.
TOFUKOKKELI
TOFUKOKKELI
Tofukokkeli on herkullinen ruoka, joka maistuu aamiaisella tai brunssilla. Maun salaisuus on kala namak -suolassa, jonka tuoksu ja maku muistuttavat kovasti kananmunaa.
HERNEGUACAMOLE
HERNEGUACAMOLE
Herneguacamole on avokadoton versio klassikkokastikkeesta. Ihanan makuinen tahna sopii käytettävänsä meksikolaisserkkunsa tapaan esimerkiksi nachojen dippikastikkeena ja tortillatäytteenä.
PANNARIMUROT
PANNARIMUROT
Pannarimurot ovat kiirettömien aamujen herkku! Pannukakkutaikinasta paistetaan pieniä pannareita, jotka tarjoillaan mieluisten lisukkeiden kera.
NOKKOSRISOTTO
NOKKOSRISOTTO
Nokkosrisotto on kesäruokien aatelistoa. Tämän risoton juju on nokkospyreessä, joka sekoitetaan lopuksi risoton joukkoon. Vegaanisen risoton tekeminen on helppoa ja lopputulos on todella herkullinen.
HUMMUSPLATTER BATAATILLA JA KUKKAKAALIWINGSEILLÄ
HUMMUSPLATTER BATAATILLA JA KUKKAKAALIWINGSEILLÄ
Hummusplatter za’atarilla maustetuilla paahdetuilla bataattikuutioilla ja kukkakaaliwingseillä on herkullista tarjottavaa niin arkena kuin juhlissakin.
MÄTIDIPPI VEGAANISESTI
MÄTIDIPPI VEGAANISESTI
Mätidippi on joulupöydän must! Se valmistuu näppärästi ja superherkullisesti myös täysin kasvipohjaisesti merilevämätiä käyttämällä. Tarjoile hurmaava mätidippi sipsien kera, suosio on taattu!
PORKKALATAHNA
PORKKALATAHNA
Porkkalatahna maistuu blinien, ruisnappien tai saaristolaisleivän kanssa nautittuna. Tillillä ja sitruunalla maustettu tahna on joulupöydän suosikki!
TANDOORI-TOFUVARTAAT
TANDOORI-TOFUVARTAAT
Tandoori-tofuvartaat on grillikauden paras tofuherkku! Mausteinen marinadi tehdään kasvipohjaiseen jogurttiin ja halutessasi voit pujottaa vartaisiin myös kasviksia.
SITRUUNAISET LOHKOPERUNAT
SITRUUNAISET LOHKOPERUNAT
Sitruunaiset lohkoperunat ovat täydellinen lisuke vaikkapa grilliruuille tai hampurilaisille. Erinomainen rakenne perunoihin syntyy paistamalla niitä ensin uunivuoassa liemessä ja lopuksi paahtamalla niihin rapea pinta.
GOCHUJANG-PARSAKAALI
GOCHUJANG-PARSAKAALI
Gochujang-parsakaali on koukuttavan hyvää. Tarjoile upean makuiset paahdetut parsakaalit esimerkiksi nuudeliruokien, bowlien tai salaattien lisukkeena. Ne sopivat loistavasti juhlien noutopöytään ja maistuvat mainioilta myös jäähtyneinä.
KANATON IGOR
KANATON IGOR
Kanaton igor ei pahemmin esittelyitä kaipaa. Kyseessä on vegaaninen versio Peggyn pieni punainen keittiö -blogin somehittiresepti igorin kanasta.
POROTON KÄRISTYS
POROTON KÄRISTYS
Poroton käristys valmistuu helposti Nyhtökaurasta tai Beanit-suikaleista. Ihanaa lohturuokaa kuohkean muussin kanssa tarjoiltuna, juuri sellaista, mitä tässä maailmantilassa tarvitaan.
VARHAISPERUNA-HERNECURRY
VARHAISPERUNA-HERNECURRY
Varhaisperuna-hernecurry on oodi kesän ihanille vihanneksille: perunoille ja herneille. Maukas curry on helppotekoinen ja chilin määrää säätämällä maistuu koko perheelle.
KEVÄINEN COUSCOUSSALAATTI
KEVÄINEN COUSCOUSSALAATTI
Keväinen couscoussalaatti on ruokaisa, mutta raikas lisuke vaikkapa pääsiäispöytään. Tämän vegaanisen salaatin jujut ovat hauska helmicouscous ja sitruunainen kastike.
PAAHDETTU PARSA-PERUNASALAATTI
PAAHDETTU PARSA-PERUNASALAATTI
Paahdettu parsa-perunasalaatti saa mainiota makua marinoiduista punasipuleista ja dijon-vinegretistä. Herkullinen salaatti sopii hyvin niin piknikeille, juhlien pitopöytiin kuin grilliruokien lisukkeeksikin.
MANGOINEN SITRUUNAJUUSTOKAKKU
MANGOINEN SITRUUNAJUUSTOKAKKU
Mangoinen sitruunajuustokakku on lopputalven ja kevään raikkain leivonnainen. Vegaaninen hyydytetty juustokakku on helppo tehdä tänä päivänä hyvin saatavilla olevilla raaka-aineilla.
SITRUUNAINEN VOIKUKKAKAKKU
SITRUUNAINEN VOIKUKKAKAKKU
Voikukkakakku on alkukesän hurmaavin leivonnainen! Vegaaninen kakku on maultaan raikkaan sitruunainen, koostumukseltaan mehevän kostea ja todella helppotekoinen.
MANSIKKAKAKKU
MANSIKKAKAKKU
Mansikkakakku on kesän symboli! Vaniljainen klassikkoleivonnainen saa väliinsä raparperihilloa. Täytekakun leipominen vegaanisesti on helpompaa, kuin uskoisit.