Pääsiäinen on ihana ruokajuhla, jonka voi viettää myös täysin ilman eläinperäisiä aineksia. Nappaa tästä artikkelista ideoita vegaaniseen pääsiäismenuun.
Kaikki mainitut reseptit löytyvän artikkelin lopusta omina linkkeinään.
Pääsiäisen alkuruoat ja juomat
Alkuruoaksi pääsiäismenuun sopivat ihanat paholaisen perunat, jotka ovat saaneet innoituksensa klassisista deviled eggs -kananmunista. Alkuruoaksi sopivat hyvin myös porkkala, munakoisosilli, tofuskagen ja ihana sillitön gubbröra. Myös vegaanista mätidippiä voi tarjoilla sipsien kanssa.
Pääsiäisenä voi skoolailla holillisella tai holittomalla skumpalla tai vaikkapa ihanilla passion-seljankukkamocktaileilla. Kaikki alkoholijuomat eivät ole vegaanisia, mutta suurin osa on. Alkossa voi kysyä neuvoa myyjiltä.
Pääsiäisen pääruoat ja lisukkeet
Pääsiäispöydän kunkuksi sopii loistavasti itse tehty seitan, vegaaninen guinness-pata tai mintulla maustetut kasvisjauhispyörykät. Lisukkeeksi voi valmistaa paahdettuja valkosipuliperunoita, pankopaneroituja parsoja ja dijon-kermassa haudutettua varhaiskaalta.
Myös parsa- tai sitruunarisotto toimivat hienosti pääsiäisruokana. Salaattiosastolta keväinen couscoussalaatti ja aasialainen mangosalaatti tuovat ihanaa väriä pääsiäisen ruokapöytään.
Pääsiäisen jälkiruoat ja leivonnaiset
Pääsiäisen ehdoton ykkösjälkkäri on tietysti pasha. Mämmin rakastajat taikovat mämmistä erilaisia herkkuja, kuten mämmirahkaa, mämmimutakakkua ja mämmi-tiikerikakkua. Englantilaisia pääsiäispullia hot cross bunsseja kannattaa myös kokeilla.
Muut pääsiäisherkut
Mämmi kuuluu pääsiäiseen, samoin suklaamunat. Ensin mainittua löytääkin joka kaupasta pääsiäisen aikaan, suklaamunien kanssa on hieman hankalampaa. Mämmin kanssa maistuu esimerkiksi vegaaninen vispikerma tai vaniljakastike.
Vegaanisia pääsiäissuklaita löytyy kuitenkin, tosin lelullisia munia saamme edelleen odotella. Esimerkiksi After Eight minttusuklaiset pääsiäispuput ovat vegaanisia, samoin Lindtiltä ja Dammenbergiltä löytyy kääreessä olevat suklaajänöset. Ohoi! -merkillä taas on pieniä folioon käärittyjä suklaamunia ja Pandan Tipu-konvehdit ovat myös vegaanisia. Paras vegesuklaavalikoima löytyy tietenkin asiaan erikoistuneesta Vegekaupasta.
PAHOLAISEN PERUNAT (DEVILED POTATOES)
PAHOLAISEN PERUNAT (DEVILED POTATOES)
Paholaisen perunat ovat hauska pikkusyötävä, joiden esikuva on klassisissa deviled eggseissä. Tarjoile paholaisen pottuja vaikkapa pääsiäispöydässä tai vappubrunssilla.
PORKKALA – PERINTEINEN RESEPTI
PORKKALA – PERINTEINEN RESEPTI
Porkkala on jo klassikko, joka kuuluu monien joulupöytään. Perinteinen tapa valmistaa porkkala suolakuoressa vaatii hieman aikaa, mutta lopputulos palkitsee.
MUNAKOISOSILLI CURRYKASTIKKEESSA
MUNAKOISOSILLI CURRYKASTIKKEESSA
Munakoisosilli currykastikkeessa maistuu myös heille, ketkä eivät silliä syystä tai toisesta halua tai voi syödä. Kalaton silli on joulupöydän iloinen yllättäjä.
TOFUSKAGEN
TOFUSKAGEN
Tofuskagen on klassisen skagenin vegaaninen versio. Se on superherkullista ja helppotekoista. Lupaan, että tästä tulee sun uusi lemppari kesäruoka!
SILLITÖN GUBBRÖRA
SILLITÖN GUBBRÖRA
Sillitön gubbröra on vegaaninen versio ruotsalaisten suosikki sillitahnasta. Se maistuu erinomaisesti alkuruokana näkkileivän tai ruisnappien kanssa tarjoiltuna.
MÄTIDIPPI VEGAANISESTI
MÄTIDIPPI VEGAANISESTI
Mätidippi on joulupöydän must! Se valmistuu näppärästi ja superherkullisesti myös täysin kasvipohjaisesti merilevämätiä käyttämällä. Tarjoile hurmaava mätidippi sipsien kera, suosio on taattu!
PASSION-SELJANKUKKAMOCKTAIL
PASSION-SELJANKUKKAMOCKTAIL
Passion-seljankukkamocktail on kevään keltainen juoma, jolla passaa kippistellä myös pääsiäinen. Raikas drinkki sopii alkoholittomana koko porukalle.
ITSE TEHTY SEITAN
ITSE TEHTY SEITAN
Itse tehty seitan voittaa maullaan kaupan valmisversiot. Sen tekeminen on yllättävän helppoa, tällä reseptillä onnistut varmasti!
GUINNESS-PATA VEGAANISESTI
GUINNESS-PATA VEGAANISESTI
Guinness-pata on mehevä ja tuhti ruoka, joka sopii hyvin juhlapöytään. Juuresten, sienien ja Beanit-suikaleiden lisäksi padassa maistuu tumma olut.
MINTULLA MAUSTETUT KASVISJAUHISPYÖRYKÄT
MINTULLA MAUSTETUT KASVISJAUHISPYÖRYKÄT
Mintulla maustetut kasvisjauhispyörykät sopivat niin arkeen kuin juhlaankin. Pyöräytä helpot, mutta herkullisen pyörykät vaikka pääsiäiseksi.
PAAHDETUT VALKOSIPULIPERUNAT
PAAHDETUT VALKOSIPULIPERUNAT
Paahdetut valkosipuliperunat on näyttävä lisuke vaikkapa joulupöytään. Pilkkomisen vaiva palkitaan herkullisella ja huumaavan tuoksuisella lopputuloksella.
PANKOPANEROIDUT PARSAT
PANKOPANEROIDUT PARSAT
Pankopaneroidut parsat ovat herkkua, jotka sopivat erinomaisesti vaikkapa osaksi pääsiäismenua. Rapeat parsat voi tarjoilla lisukkeena tai alkupalana vegaanisen majoneesin kanssa.
DIJON-KERMASSA HAUDUTETTU VARHAISKAALI
DIJON-KERMASSA HAUDUTETTU VARHAISKAALI
Dijon-kermassa haudutettu varhaiskaali on täydellinen lisä keväiseen ruokapöytään: siinä on vielä hieman kylmiin säihin sopivaa tuhdikkuutta, mutta kuitenkin jo lupaus tulevasta kesästä.
SITRUUNARISOTTO
SITRUUNARISOTTO
Sitruunarisotto on raikas ruoka sellaisenaan tai lisukkeena tarjoiltuna. Vegaanisen risoton tekeminen on helppoa ja lopputulos superherkullinen.
PARSARISOTTO
PARSARISOTTO
Parsarisotto, joka hurmaa jokaisen! Tämän reseptin salaisuus on loppuvaiheessa joukkoon sekoitettavassa parsapyreessä, joka takaa ihanan maun ja samettisen rakenteen.
KEVÄINEN COUSCOUSSALAATTI
KEVÄINEN COUSCOUSSALAATTI
Keväinen couscoussalaatti on ruokaisa, mutta raikas lisuke vaikkapa pääsiäispöytään. Tämän vegaanisen salaatin jujut ovat hauska helmicouscous ja sitruunainen kastike.
AASIALAINEN MANGOSALAATTI
AASIALAINEN MANGOSALAATTI
Aasialainen mangosalaatti pitää sisällään mangoa, porkkanaa ja kyssäkaalia sekä monia aasialaisista keittiöistä tuttuja mausteita. Aromaattinen salaatti on aurinkoinen lisuke mille tahansa aterialle.
PASHA
PASHA
Pasha on pääsiäispöydän klassinen herkku. Tällä reseptillä valmistuu helppo ja todella ihanan makuinen vegaaninen pasha.
MÄMMIRAHKA
MÄMMIRAHKA
Mämmirahka on tämän pääsiäisen hittijälkkäri! Vegaanisena loistavasti onnistuva herkku on raikas vaihtoehto perinteiselle tavalle nauttia mämmiä.
MÄMMIMUTAKAKKU
MÄMMIMUTAKAKKU
Mämmimutakakku on pääsiäisen tuhti herkku! Ja mikä parasta: se maistuu myös niille, ketkä eivät niinkään mämmistä piittaa.
MÄMMI-TIIKERIKAKKU
MÄMMI-TIIKERIKAKKU
Mämmi-tiikerikakku on pääsiäisen kahvipöydän herkullisin leivonnainen. Klassinen kahvikakku saa maltaisen maun mämmistä ja kakku maistuu myös heille, jotka eivät mämmistä muuten välitä.
HOT CROSS BUNS eli PÄÄSIÄISPULLAT
HOT CROSS BUNS eli PÄÄSIÄISPULLAT
Hot cross buns on brittiläinen klassinen pääsiäisleivonnainen. Tässä vegaanisessa versiossa maistuu kandeerattu appelsiininkuori ja rusinat, taikinan maustaa piparkakkumauste. Tomusokerista ja sitruunasta tehdyt ristit viimeistelevät ulkonäön ja makuelämyksen.