Lihatonta lokakuuta on vietetty vuodesta 2013 alkaen ja se kannustaakin vuosittain ihmisiä kokeilemaan lihatonta ruokavaliota kuukauden ajaksi. Koostimme tähän postaukseen Kasviskapinan suosituimmat ja rakastetuimmat reseptit.
Suomalaiset syövät tutkitusti liikaa lihaa, joka on haitaksi niin yksilön terveydelle, kuin myös ilmastolle ja ympäristön monimuotoisuudelle. Lihaton lokakuu -kampanja haastaakin paitsi vähentämään lihansyöntiä, niin myös tutustumaan liian lihansyönnin terveydellisiin vaikutuksiin sekä lihantuotannon eettisiin ja ekologisiin ongelmiin. Kasviskapina kannustaa tutustumaan aiheeseen liittyvään kirjallisuuteen ja dokumentteihin. Myös esimerkiksi Vegaaniliiton sivuilta löytyy paljon infoa aiheesta.
Voit osallistua lihattomaan lokakuuhun sinulle sopivalla tavalla. Tärkeintä on, että jokainen vähentää eläintuotteiden kulutusta ympäristön, ilmaston, terveyden ja tietenkin eläinten itsensä takia. Järkevästi koostettu kasvipohjainen ruokavalio sopii hyvin kaikille ikäryhmille ja on mahdollista toteuttaa myös taloudellisesti järkevästi.
Nappaa tästä herkullinen ja helppo täysin kasvipohjainen resepti jokaiselle lokakuun päivälle:
ITKUTOFU
ITKUTOFU
Itkutofu on vegaaninen versio Hanna Gullichsenin hittiresepti itkukanasta. Se on totta tosiaan niin hyvää, että melkein itkettää ja kaiken lisäksi supernopea ja helppo tehdä. Täydellistä arkiruokaa!
SOIJATORTILLAT
SOIJATORTILLAT
Soijatortillat ihan kuin Hesessä! Tällä reseptillä valmistuu herkulliset ja helpot soijatortillat, joissa maistuvat rapeat soijasuikaleet, chilimajoneesi ja vegaaninen fetajuusto.
TOFU-KUKKAKAALIKORMA
TOFU-KUKKAKAALIKORMA
Tofu-kukkakaalikorma on Kasviskapinan supermaukas versio intialaisesta klassikkoruoasta. Itse tehtyä kormatahnaa varten tarvitset useaa eri maustetta, mutta lopputulos palkitsee moniulotteisella aromillaan.
HARISSALLA MAUSTETTU LINSSI-PERUNAPATA
HARISSALLA MAUSTETTU LINSSI-PERUNAPATA
Harissalla maustettu linssi-perunapata on mainio yhden astian ruoka, josta ei makua puutu. Aromaattisen harissan lisäksi padassa maistuu juustokumina ja minttu.
ALOO KEEMA
ALOO KEEMA
Aloo keema eli pakistanilainen peruna-lihacurry valmistuu vegaanisena käyttämällä soijarouhetta. Tässä reseptissä on pitkä maustelista, mutta ruoka on kuitenkin helppotekoinen ja superherkullinen.
SIENI-OHRAKEITTO
SIENI-OHRAKEITTO
Sieni-ohrakeitto on maukas ja ruokaisa soppa, johon voit käyttää oikeastaan mitä tahansa sieniä. Makua keitto saa mm. valkosipulista, savupaprikasta, chilistä ja valkoviinistä.
TOMAATTINEN TOFUPASTA PEHMEÄSTÄ TOFUSTA
TOMAATTINEN TOFUPASTA PEHMEÄSTÄ TOFUSTA
Tomaattinen tofupasta on helppo ja supermaukas luottoruoka. Pehmeä tofu antaa pastakastikkeelle rakennetta ja proteiinia.
OMENAINEN LINSSIKEITTO
OMENAINEN LINSSIKEITTO
Omenainen linssikeitto on lempeiden mausteiden syksyinen ruoka. Raastettu omena antaa kookospohjaiselle keitolle makeaa hapokkuutta ja pehmoisen rakenteen.
TACO-PASTASALAATTI
TACO-PASTASALAATTI
Taco-pastasalaatti maistuu kaikille! Herkullisen ruokaisa salaatti lainaa makumaailmansa texmexin puolelta. Paljon kasviksia sisältävä salaatti sopii hyvin myös juhlissa ja illanistujaisissa tarjottavaksi.
THE STEW – KIKHERNEMUHENNOS
THE STEW – KIKHERNEMUHENNOS
The stew eli kotoisasti kikhernemuhennos on lempeän mausteinen ruoka. Somekokit ympäri maailmaa villinneen reseptin suosion ymmärtää, kun sitä on kerran kokannut. Helppoa ja niin herkullista!
SITRUUNARISOTTO
SITRUUNARISOTTO
Sitruunarisotto on raikas ruoka sellaisenaan tai lisukkeena tarjoiltuna. Vegaanisen risoton tekeminen on helppoa ja lopputulos superherkullinen.
MAPO TOFU
MAPO TOFU
Mapo tofu on yksi suosituimmista kiinalaisista resepteistä eikä ihme, sillä se on totisesti mieletön makupommi. Ruoka on jopa yllättävän helppotekoinen, mutta vaatii pyörähdyksen aasialaisessa marketissa.
LINSSI-KESÄKURPITSALASAGNE
LINSSI-KESÄKURPITSALASAGNE
Linssi-kesäkurpitsalasagne on kesäisen sadepäivän suosikki! Se on sopivan tuhtia lohduttaakseen viileässä säässä ja kätkee sisäänsä runsaasti kasviksia.
PASTA ALLA NORMA (MUNAKOISOPASTA)
PASTA ALLA NORMA (MUNAKOISOPASTA)
Pasta alla norma on Sisiliasta lähtöisin oleva munakoisopasta. Klassikkoruoassa maistuu munakoiso ja tomaatti. Kasviskapinan versiossa lisämakua tuovat rapeaksi paistetut kaprikset.
LINSSIKEITTO
LINSSIKEITTO
Linssikeitto on klassikko, joka yleensä maistuu kaikille. Helppo, edullinen, mukavan mausteinen ja superherkullinen soppa on täydellistä arkiruokaa. Tällä reseptillä onnistut varmasti!
HAMBURGER HELPER
HAMBURGER HELPER
Hamburger helper on amerikkalainen klassikkoeines, joka on helppo tehdä myös alusta alkaen itse. Simppelien makujen ruoka on varsinkin muksujen mieleen.
SOIJAROUHENUUDELIT
SOIJAROUHENUUDELIT
Soijarouhenuudelit ovat nopea ja supermaukas arkiruoka, jota varten ainekset on valmiina kaapissa, kunhan ensin on pyörähtänyt aasialaisessa marketissa.
PORKKANA-BATAATTIKEITTO
PORKKANA-BATAATTIKEITTO
Porkkana-bataattikeitto aasialaisella twistillä on ennenkaikkea heille, keidän mielestä sosekeitot ovat tylsiä. Sopassa maistuu thaimaalainen punainen currytahna ja se tarjoillaan rapeaksi paistettujen tofukuutioiden kanssa.
HAVAIJIN PATA
HAVAIJIN PATA
Havaijin pata on klassikkoeines, jossa on riisiä, kasviksia ja hedelmiä. Itse alusta alkaen tehty versio on maultaan tosi herkullinen, moneen makuun sopiva ja helposti muunneltavissa.
PELTIQUESADILLA
PELTIQUESADILLA
Peltiquesadilla on mehevä ja mausteinen vaihtoehto isommankin porukan nälän taltuttamiseen. Helppo texmex-herkku maistuu niin viikonloppumättönä kuin arki-illallisenakin.
SAVUTOFUKIUSAUS
SAVUTOFUKIUSAUS
Savutofukiusaus on koko perheen lemppari! Se syntyy vähällä vaivalla ja maistuu yleensä kaikille. Kiusauksen kanssa maistuu esimerkiksi etikkapunajuuret ja suolakurkut.
UUNIFETAPASTA
UUNIFETAPASTA
Uunifetapasta on todellinen somehittiresepti. Liemessä-blogin legendaarisen ruoan tuntee varmasti jokainen. Kasviskapinan reseptillä valmistat herkullisen uunifetapastan täysin vegaanisesti.
LANTTU-KIKHERNECURRY
LANTTU-KIKHERNECURRY
Lanttu-kikhernecurry osoittaa, että lanttu toimii loistavasti myös aasialaisten makujen kanssa. Maukas curry tarjoillaan jogurttipohjaisen porkkanaraidan kanssa. Lisukkeeksi sopii keitetty riisi, kaura tai niiden sekoitus.
KANATON IGOR
KANATON IGOR
Kanaton igor ei pahemmin esittelyitä kaipaa. Kyseessä on vegaaninen versio Peggyn pieni punainen keittiö -blogin somehittiresepti igorin kanasta.
BIG MAC RANSKALAISET
BIG MAC RANSKALAISET
Big mac -ranskalaiset ovat klassikkohampurilaiselle maistuva superherkku ruoka, jossa ranskalaisten päälle kasataan burgerista tutut ainekset överityyliin. Helppoa ja hurmaavaa sipsikaljavegaani-mättöä!
JENNIFER ANISTONIN SALAATTI
JENNIFER ANISTONIN SALAATTI
Jennifer Anistonin salaatti on somehitiksi noussut maukas ruoka, jossa maistuvat bulgur, kikherneet, pistaasipähkinät ja tuoreet yrtit. Vegaaninen versio onnistuu helposti vaihtamalla feta kasvipohjaiseen.
BARBIEPASTA
BARBIEPASTA
Barbiepasta eli punajuuri-fetapasta on söpön pinkki ruoka, joka valmistuu vain muutamasta raaka-aineesta. Barbie-elokuvasta inspiroitunut pasta on paitsi helppotekoinen, myös tosi herkun makuinen.
SOIJASUIKALE-NUUDELIPELTI
SOIJASUIKALE-NUUDELIPELTI
Soijasuikale-nuudelipelti on maukas ja kasvispitoinen arkiruoka, joka valmistuu vähällä vaivalla. Ruoka saa makunsa valmiista chow mein -kastikkeesta ja viimeisen silauksen tuoreista yrteistä ja chilistä.
TOFU-KURPITSACURRY
TOFU-KURPITSACURRY
Tofu-kurpitsacurry on hurmaavien makujen lämmittävä ruoka. Vegaaninen curry on helppo valmistaa ja chilin määrää säätämällä maistuu koko perheelle!
KAPSALON
KAPSALON
Kapsalon on ranskanperunoita, seitan-kebabia, salaattia ja valkosipulikastiketta yhdistävä katuruoka Rotterdamista. Tulisen säväyksen ruoka saa sambal oelek -chilitahnasta.
BRASILIALAINEN KALATON PATA
BRASILIALAINEN KALATON PATA
Brasialainen kalaton pata on vegaaninen versio moqueca-kalapadasta. Tomaattisessa padassa maistuu valkosipuli ja paprika ja se tarjoillaan korianterin, limen ja jalapenon kanssa.